Drága mulatság

2022.09.10. 09:40

Nyilvános uszodákra került lakat Franciaországban

Mintegy harminc nyilvános uszoda bezárt több francia városban, mert az üzemeltető vállalat nem tudja kifizetni a többszörösére emelkedett energiaárakat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az országban működő négyezer nyilvános uszoda 10 százalékát nem közvetlenül az önkormányzatok, hanem egy állami fenntartási vállalat, a Vert Marine működteti. A földgázzal fűtött létesítmények nagy energiafogyasztók, s rájuk nem vonatkozik a kormánynak a lakossági, illetve a kis- és középvállalatok energiaáraira egy évvel ezelőtt bevezetett korlátozás.

A Vert Marine ezért hétfőn közleményben bejelentette, hogy átmenetileg bezárja a létesítményei harmadát, egyebek mellett a Párizshoz közeli Versailles-ban, a közép-franciaországi Limoges-ban vagy az északnyugati Granville-ben, a dolgozókat pedig fizetett szabadságra küldi.

A cég energiaszámlája havi 15 millióról 100 millió euróra emelkedett, ami a közlemény szerint a vállalat éves forgalma teljes összegének felel meg. A Vert Marine, amely június óta tárgyal az önkormányzatokkal, nem tudott jelenleg más megoldást találni, miután nem kívánta a belépőjegyek árát háromszorosára növelni.

A Vert Marine felszólította "az önkormányzati és kormányzati szerveket, hogy tegyék meg a szükséges és példa nélküli intézkedéseket annak érdekében, hogy az energia ismét elviselhető költségű legyen".

A nyár folyamán számos önkormányzati fenntartású uszodában rövidebb lett a nyitvatartási idő vagy csökkentették a víz hőmérséklet a számlák csökkentése érdekében.

 A France Urbaine elnevezésű egyesület szerint 

az uszodák mintegy tizede zárhat be országszerte télen az energiaárak emelkedése miatt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!