Újrahonosítás

2022.09.19. 18:44

Újra meghonosítanák Indiában a 70 éve kihalt gepárdokat

A nyolc gepárd Namíbiából érkezett, és a következő években további egyedek importját tervezik.

Egy, a szeptember 17-én Indiába érkezett gepárdok közül a Kuno Nemzeti Parkban

Forrás: PIB / AFP

Nyolc gepárd érkezett a délnyugat-afrikai Namíbiából Indiába, ahol kísérletet tesznek a 70 éve kihalt faj - a világ leggyorsabb szárazföldi állata - újbóli meghonosítására.

A ragadozók szombaton érkeztek repülőgéppel Madhja Prades államba, Gvalior repülőterére, ahonnét helikopterrel vitték tovább őket egy környékbeli nemzeti parkba. Az állatokat a 72. születésnapját ünneplő Narendra Modi miniszterelnök engedte szabadon egy körülzárt területen, ahol egyelőre karanténban maradnak.

Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt - csak néhány egyed él Iránban -, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

A következő években további gepárdok importját tervezik. A projektre öt év alatt 11,1 millió dollárt költenek, ebből kártalanítják például a gazdákat, akiknek jószágát a gepárdok esetleg elragadják.

Madhja Prades államban a zsákmányállatokban és tágas füves térségekben bővelkedő Kuno-Palpur Nemzeti Parkot jelölték ki kísérleti terepként a ragadozó újrahonosításához. Tudósok szerint itt 21 gepárdnak van hely, de ha az importált állatok szaporodni kezdenek, lehetőség van élőhelyük bővítésére.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!