Csúcstámadás

2022.09.23. 08:30

Varga Csaba a Cso-Oju meghódítására indul

A Cso-Oju 8201 méteres csúcsának meghódítására indul Varga Csaba nagyváradi hegymászó. Az alpinista egy különleges expedíció keretében, a hegy nepáli oldaláról készül megmászni a világ 6. legmagasabb hegycsúcsát.

Varga Csaba a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 7-én, mielőtt elindult Nepálba, hogy megmássza a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ez az expedíció azért különleges, mert ezen az új, déli útvonalon keresztül még senkinek nem sikerült elérnie a hegycsúcsot 

– mondta el Varga Csaba az MTI-nek a csütörtökre tervezett indulás előtt.

Emlékeztetett arra, hogy a Cso-Oju egy igen népszerű hegymászó úticél, a második legtöbbet megmászott 8000 méteres hegy a világon. A Mount Everesttől alig 20 kilométerre nyugatra található, szintén a nepáli-kínai (tibeti) határon, de a hegyre vezető expedíciók eddig csak a kínai (tibeti) oldalról indultak. Miután Kína a COVID-19 járvány miatt lezárta határát, így a Cso-Ojura vezető normál utat is, nepáli hegymászók egy új expedíciós útvonalat szeretnének nyitni a hegy déli, nepáli oldaláról.

Ehhez az expedícióhoz csatlakozik az alpinista, hogy

a tőle megszokott tiszta mászással, teherhordók és pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül próbálja megmászni a tibeti nyelven "Türkiz Istennőnek" nevezett csúcsot.

A hegymászó elmondta, hogy az útiterv szerint szeptember 23-án érkezik Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan Luklába repül, majd egy gyalogtúra keretében Phakding és Namche érintésével, a Thame völgyön keresztül közelíti meg a körülbelül 5100 méteren fekvő alaptábort.

Körülbelül egy hét múlva érem el az alaptábort, az akklimatizációs mászások után pedig október második felében indulhat a csúcstámadás

 – mondta Varga Csaba, aki kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a mászás utolsó, 7800-7900 méteren kezdődő szakaszát tartja a nehezebb, technikásabb résznek.  

Varga Csaba szerint az október ideális hónap a Cso-Oju megmászására. 

Ilyenkor már vége van a nyári monszunnak és ősszel stabilabb az időjárás. Hideg van ugyan és erősebb szelek fújnak, de még nincs tél

 – magyarázta az alpinista, hozzátéve, hogy azért vannak olyan napok, amikor számolni kell hóviharokkal is. 

Az őszi időszakon kívül tavasszal, áprilisban és májusban lehet még expedíciót indítani a hegyre 

– fűzte hozzá.

A nagyváradi hegymászó elmondta azt is, hogy a nepáli hegymászók másodszor próbálják elérni hazai oldalról a csúcsot, a korábbi próbálkozás ugyanis nem járt sikerrel. Egy expedíció tavaly decemberben 7900 méterig jutott, de nem sikerült meghódítaniuk a csúcsot.

Amennyiben sikerül, ez lenne Varga Csaba hatodik megmászott 8000 méter feletti hegycsúcsa.

Varga Csaba expedícióját a Hazajáró turisztikai magazinműsor Facebook-oldalán lehet figyelemmel kísérni.

A hagyományos tibeti útvonalon 1990-ben jutott fel az első magyar expedíció összesen tíz tagja a Cso-Oju csúcsára Nagy Sándor vezetésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!