Életmód

2013.06.16. 15:55

Geotúrák a BAB-bal

Döbrönte - A Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesület 2009 májusában alakult. Céljuk a Bakonyalja és a Marcal-medence természeti és kulturális értékeinek feltárása, megismertetése és megőrzése.

Füszfa Ernőné

A Bakony-Balaton Geoparknak alapító partnerszervezete, amely az élettelen természeti értékek bemutatásával foglalkozik, egyik eszköze a geotúra-vezetés.

Geotúra-vezető az lehet, aki a Geopark geotúra-vezetői képzését elvégzi. Az egyesület négy tagja rendelkezik az oklevéllel. A Geopark 2012 őszén csatlakozott az Európai Geopark Hálózathoz (EGN), valamint a Globális Geopark Hálózathoz (GGN).
- Nálunk is lehet idegen nyelvű geotúrán részt venni. Gyönyörű helyekre kalauzoljuk el a résztvevőket. A közeli Iharkúton van az egyetlen magyarországi szárazföldi dinoszaurusz-lelőhely, vagy Tapolcafőn a karsztrendszer, az óriás karsztforrásokkal, vagy akár itt Döbrönte környékén az eocén mészkő az ősmaradványokkal - magyarázza lelkesen Czibula György, az egyesület elnöke.

Gyönyörű helyekre kalauzolják el a geotúravezetők a résztvevőket (Fotó: BAB Egyesület)

Ezek a túrák részei lehetnek egy óvodásoknak, iskolásoknak szóló környezeti nevelési programnak, de felnőtt geotúrának is. Egy-egy túrán akár ötvenen is részt vesznek. Ez az időjárástól és a hely ismertségétől is függ.

- Nemrég adtunk be egy pályázatot a Norvég Civil Alaphoz egy tanösvény építésére, amit az egyesület égisze alatt valósítanánk meg. Főként élettelen, kisebb részben élő természeti értékeket mutatna be. Még nem tudjuk, hol fog futni, több változat is van. Másik kuriózum, hogy az Óbudai Waldorf Iskola kivitelezi az erdészeti praktikum keretén belül. A fenntartásáról pedig önkéntes szerződés keretében a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája gondoskodik - tájékoztatott az elnök.

Megtudtuk még, szeretnének jövő tavasszal egy geotúra-vezetői képzést is indítani, már erre is benyújtották a pályázatot a Zöld Forrás alapba. Az egyesület más programokat is kínál a csillagászattól a kötélverésig. A hagyományőrző rendezvények szervezésében is jókora tapasztalattal rendelkeznek. Ahány tag, annyiféle tevékenység. Azért is olyan színes a skála, mert sokan sokfélék. Akár a bab.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!