Életmód

2013.09.13. 11:00

A száraz szem szindróma

A száraz szem szindróma főként a 40 év feletti nők betegsége, de egyre gyakoribbak a panaszok a férfiak és a fiatalabb korosztály körében is.

Osváth Sarolta

Főként a számítógépezés, a tévénézés, télen a fűtött, nyáron a légkondicionált helyiségek, valamint a szennyezett, poros, füstös levegő az ártalmak fő oka.

A 60 év felettiek három-negyede panaszkodik szemszárazságra, amelynek oka a csökkenő könnytermelés, a fokozott könnyvesztés, a könny összetételének megváltozása. Csökkentheti a könnytermelést vitaminhiány, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-betegség, a Parkinson-kór, bizonyos gyógyszerek tartós szedése, valamint a kontaktlencse viselése is.

A KÖNNY Tudnunk kell, hogy a könny fontos szerepet tölt be a szemünk egészségének megtartásában. Tisztán tartja a szemfelszínt, nedvesíti a kötőhártyát és a szaruhártyát, az utóbbit tápanyaggal és oxigénnel látja el. De ezt a funkcióját csak akkor képes ellátni, ha a könnyfilm elég stabil ahhoz, hogy folyamatosan beborítsa a felszínt. Ehhez megfelelő gyakorisággal kell pislognunk, ilyenkor ugyanis a szemhéjak pillanatnyi záródása vékony könnyfilmet ken el a szemek felszínén, s egyben masszírozza is a szemhéjban lévő mirigyeket. Ha bármilyen ok miatt két pislogás között a könnyfilm felszakad, akkor a szemfelszín száradni kezd. Amikor sokáig meredt szemmel nézzük a tévét vagy a monitort, és elfelejtünk pislogni, úgy érezzük, elfárad a szemünk.

A DIAGNÓZIS A száraz szem vörös, viszkető, égő érzéssel jár, szúr, mintha homok került volna bele. Fényre érzékeny és fertőzésekre hajlamosít, a fénytörés megváltozása miatt homályos látást is okozhat. Száraz szem tünetek lépnek fel akkor is, ha nem a könny mennyiségével, hanem összetételével van a probléma és emiatt párolog gyorsabban el. A szemszárazságot elsődlegesen könnypótló műkönnycseppekkel, gélekkel, illetve a könnyvesztést megakadályozó cseppekkel és nedvesítő szemkenőcsökkel kezeljük. A készítmény kiválasztását és a csepegtetés gyakoriságát a panaszok súlyossága határozza meg.

A MŰKÖNNY Az egyszerűbb sós oldatok rövid ideig hatásosak, a nagyobb molekulasúlyú polimerek hosszabb ideig maradnak a szemfelszínen. A hialuronsav nagy vízmegkötő képességű polimer, felelős a bőr és a nyálkahártyák, valamint a szemfelszín nedvesen tartásáért, kenőanyagként megtalálható a csarnokvízben, az ízületi folyadékban és számos más testnedvben is. A cinkhialuronát a könnyhöz nagymértékben hasonló biofizikai tulajdonságainak, kémhatásának és ozmolaritásának köszönhetően kiváló nedvesítő-síkosító hatású. Szemcsepp összetevőjeként sűrű molekuláris hálószerkezete és gélszerű konzisztenciája révén állandó mikrokörnyezetet biztosít a szemfelszínen.

Megkönnyíti a szemhéj súrlódásmentes elmozdulását a kötőhártyán pislogás közben, pislogások között pedig csökkenti a könny párolgását. Megóvja a szemet az irritációtól, illetve csökkenti a fáradékonyságát, viszkető-égő érzését és kivörösödését.

Továbbá szűrőként védi a szemet a kórokozóktól, az UV-sugárzástól és a szabad gyököktől. Mikrobiológiailag stabil molekula, ezért a szemcsepp tartósítószer-mentes, így nem kell allergiás reakciótól tartani.

 

A szemszárazságot kiváltó tényezők

- idős kor
- autoimmun betegség (Sjögren-szindróma)
- szem megerőltetése (számítógép, televízió)
- légkondicionált helyiség
- szél, huzat
- szennyezett levegő (por, füst, szmog)
- erős napsütés
- éjjeli munkavégzés
- hosszas utazás, vezetés
- kontaktlencse-viselés
- szodavíz
- A-vitamin-hiány
- menopausa
- dohányzás
- bizonyos gyógyszerek tartós szedése
- (vízhajtók, béta-blokkolók, nyugtatók, antihisztaminok)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!