Életmód

2013.12.22. 10:50

A pályázati időn túl is működik majd

Veszprém - Az egészségfejlesztési irodában a holisztikus szemlélet az irányadó, amely az embert testi, lelki és szellemi egységnek tekinti, kialakítása csapatmunkát feltételez.

Varga Domokos Péter

Dr. Ráczné Freidler Andrea foglalta így össze lapunknak a megyeszékhelyen a nemrég megnyílt egészségfejlesztési iroda szakmai ars poeticáját. Az új egység vezetőjétől megtudtuk, a Csolnoky Ferenc Kórház ez év szeptemberében sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretében egészségfejlesztési iroda (efi) megvalósítására. Hatáskörük Veszprém városára, a Veszprémi járás, valamint a volt kistérség településeire terjed ki.

Dr. Ráczné Freidler Andrea: Az iroda alaptevékenységét (szűrés, állapotfelmérés, tanácsadás) a projekt futamidején túl is ellátja, azaz a másfél év lejártával sem szüntetik be működésüket (Fotó: Varga Domokos Péter)

A pályázat részét jelentette az irodahelyiség kialakítása is, amely Csolnoky kórház rendelőintézetének földszintjén kapott helyet.

Működésének általános célja a korai és az elkerülhető halálozást befolyásoló életmód és szokások javítása a lakosság körében. Azt szeretnék elérni, hogy az emberekben a saját egészség iránti felelősségérzet és az öngondoskodás képessége erősödjön a mostanihoz képest, ezért az iroda hatékonyan támogatja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátítását. Az új egészségügyi intézménytípust, valamint az általuk szervezett valamennyi programot beutaló nélkül, térítésmentesen veheti igénybe a lakosság valamennyi korosztálya. Felkereshetik az irodát saját elhatározásukból, vagy akár háziorvosi javaslatra is, de semmiféle adminisztratív megkötöttség nincs, természetesen nem kell hozzá beutaló, tb-kártya, sem más azonosító okmány. A hozzájuk fordulókkal azokon az elérhetőségi adatokon keresztül tartják a kapcsolatot, melyeket ők megadnak magukról. Az irodában egészségügyi állapotfelmérésre, szűrésre nyílik lehetőség, emellett egyéni, személyre szabott tanácsadással gyógytornász és dietetikus is az ügyfelek rendelkezésére áll. Az iroda emellett a következő évben mintegy harminc különböző saját egészségfejlesztő, illetve egészségmegőrző programot is szervez. Csak néhányat kiemelve közülük: mozgás-, táplálkozási, lelki egészségfejlesztő programok, kiállítások, és túrák. A programokon való részvétel, valamint a programokhoz kötődő eszközhasználat szintén teljes mértékben térítésmentes a lakosság részére. Működésük alapja az önkéntesség, így várhatóan azok az emberek keresik majd fel az irodát, akik személyesen is szeretnének többet tenni egészségük megőrzéséért. A cél az, hogy minél több ember maradjon egészséges, de ha netán az irodában derülne ki, hogy valakinek egészségügyi problémái vannak, őt továbbirányítják a megfelelő egészségügyi alap- vagy szakellátó intézménybe.

Az iroda rendelkezik saját szakembergárdával (orvos, egészségfejlesztő, szűrési asszisztens, gyógytornász, dietetikus), de együttműködő partnereik, kapcsolataik révén külső szakértők bevonásával is tudnak segítséget nyújtani.

Az iroda vezetője a teljesség igénye nélkül együttműködő partnereik között említette meg a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szervét, az Alkohol Drogsegély Ambulancia Egyesületet, az Egészséges Magyarországért Központot, Vitaminkirály Kft.-t, a Wanderlich Egészségcentrumot és az Egészséges Táplálkozásért Egyesületet. Az iroda vezetője és munkatársai úgy gondolják, a veszprémi egészségfejlesztési iroda szolgáltatásaival hozzájárul ahhoz, hogy jelszavuk az együtt, egészségesen a lakosság számára mindennapi gyakorlattá válhasson.

Az egészségfejlesztési irodának az uniós alapból elnyert 122 millió forintból a létrehozást és pályázatban megjelölt programok futtatását kell biztosítani 18 hónapon keresztül, azaz 2015.március 31-ig. Az iroda alaptevékenységét (szűrés, állapotfelmérés, tanácsadás) a projekt futamidején túl is ellátja, azaz a másfél év lejártával sem szüntetik be működésüket, ugyanis pályázatában a Csolnoky Ferenc Kórház ötéves fenntartási kötelezettséget vállalt. Ezen kívül az egészségügy állami vezetése ígéretet tett arra, hogy az iroda működése az Egészségbiztosítási Alapból a projekt futamidején túl is biztosított lesz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!