Életmód

2014.09.21. 15:30

Sikeres egészségügyi szűrések

Hajmáskér, Szentgál - Sokan vettek részt a veszprémi Egészségfejlesztési Iroda ingyenes szűrővizsgálatain a két településen hétvégén.

Marton Attila

A Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) szervezésében szombaton Szentgálon, másnap Hajmáskéren végeztek lakossági szűréseket. A hétvége első napján a szentgáli polgármesteri hivatal parkolójába érkezett a jól felszerelt szűrőkamion, ahol a tüdődaganat kiszűrésére alkalmas CT-, valamint hasi ultrahangvizsgálatra volt lehetőség, utóbbi részeként a májat, a vesét, az epét, a húgyhólyagot és a hasnyálmirigyet is feltérképezték. Az egészségházban kialakított szűrőállomásokon EKG-, légzésfunkció-, prosztata-, és hallásvizsgálatot is végeztek a szakemberek, emellett megmérték a résztvevők vérnyomását és vércukorszintjét.

Ugyanezeket a szűréseket végezték vasárnap 9 és 15 óra között Hajmáskéren a Közösségi Házban és az épület előtt parkoló kamionban. Az ingyenes vizsgálatokat komoly érdeklődés övezte, a kilencórás kezdésre már közel negyven résztvevő várakozott a közösségi ház előtt, az egészségügyi szakemberek azonban párhuzamosan végezték a szűréseket, így senkinek sem kellett sokat várnia egy-egy állomáson. A vizsgálatok eredményét, a CT-szűréseket leszámítva, a helyszínen megkapták a résztvevők.

A szűrés résztvevői érkezési sorrendben regisztrálnak, majd mindenki egy átfogó állapotfelmérésen vesz részt, mondta érdeklődésünkre a vizsgálatok menetéről Ráczné Freidler Andrea, az EFI vezetője. Hozzátette, Szentgálon 76-an, míg Hajmáskéren csaknem százan vettek részt a szűréseken. A szűrőkamionos vizsgálatok októberben Nemesvámoson és Gyulafirátótón, novemberben Veszprémben folytatódnak, de addig hétvégenként folyamatosan jelen lesz az EFI a környező településeken szűréseivel, az általuk rendezett sport és egészségnapok keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!