Életmód

2015.11.09. 08:21

Zéró tolerancia a kapcsolati erőszakban

Veszprém, Budapest - Nagy eredmény lenne a párkapcsolati erőszak felszámolásában, ha a települések maguk dolgoznának ki egy programot vagy foglalkoztatnának egy referenst, aki csak ilyen jellegű problémák megoldásával foglalkozik – mondta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Penk Tímea

A szakember hangsúlyozta, hogy a bántalmazás semmiféle formája nem megengedett, a kapcsolati erőszakban zéró tolerancia van. A megelőzés legfontosabb elemei a jól működő jelzőrendszer és a társadalmi szemléletformálás.

– Sokan nem is gondolják, hogy kapcsolati erőszaknak lehet kitéve egy olyan személy is, akit soha nem vert meg a párja – magyarázta az igazgató, majd sorolta a bántalmazás nem fizikai megnyilvánulásait. Egyik kliense arról számolt be, hogy a párja nem engedte el sehová, mindig meg kellett mutatnia a telefonját, a számítógépét, folyamatos ellenőrzése és uralma alatt tartotta a partnere. Mindez kimeríti a kapcsolati erőszak fogalmát. Érzelmi bántalmazás, rendszeres gúnyolódás és sértegetés esetén a megkérdezett szakemberek jelentős része semmilyen lépést nem tenne a kapcsolati erőszak ellen.

Rácsok Balázs szociális és fejlesztési igazgató
Fotó: Penk Tímea

– Fontos, hogy ne az adott szituációban részt vevő szakember szubjektív döntése határozza meg a teendőket, hanem legyen egy kidolgozott eljárási rend. Nagy eredmény lenne, ha a települések maguk dolgoznának ki egy programot vagy foglalkoztatnának egy referenst, aki csak a kapcsolati erőszak áldozatainak a megsegítésével foglalkozik – mondta Rácsok Balázs. Az igazgató arról is beszámolt, hogy a felméréseik szerint a középiskolások többsége soha nem is hallott a kapcsolati vagy családon belüli erőszakról, miközben jelentős részük nem szívesen tölti otthon az idejét.

– Magas értéknek minősül, hogy a fiatalok nyolc százaléka látta a szülei verekedését. Akit soha nem vertek meg, az is úgy élte meg a szülei veszekedését, mintha őt bántották volna – hangsúlyozta Rácsok Balázs, aki szerint sokkal szélesebb körű prevenciós programra, illetve szakemberek akkreditált képzésére lenne szükség.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenesen elérhető száma éjjel-nappal hívható: 06/80-20-55-20

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!