Életmód

2017.05.30. 08:40

Üvegbe álmodott művek - Varjas Judit ékszereket készít, lépcsőt és tojást is fest

Tapolca - Az alpakka evőeszközöket, színes üvegeket készítő fiatal, helyi képzőművész, Varjas Judit több mint két héten át festette a lépcsőt, amelyet már a munka közben is gyönyörködők rögtön elneveztek Halas lépcsőnek.

Tóth B. Zsuzsa

Judit a városvezetés felkérésére festett kopásálló festékkel egy tórészletet aranyhalakkal a lépcsőre, hogy a tópartot ékesítse. A Halas lépcsőt azóta ez egész világ megismerte a média utazással kapcsolatos műsorainak és az internetnek is köszönhetően.

Varjas Judit üvegékszer-készítő gyönyörűen hajlított evőeszköz ékszereiről is ismert. Judit belekóstolt a tojásfestésbe is, és azt ugyancsak művészi szinten végzi. Egyik díszített tojása ma már a pilisvörösvári tojásmúzeum gyűjteményét gyarapítja.

Judit a zalahalápi Csontváry művészeti általános iskolában tűnt ki először diáktársai közül. - Tihanyiné Bálint Zsuzsa tanárnő szerettette meg velem a rajzot és festészetet. A zirci művészeti iskolában tanultam, amikor a gyöngyfűzéssel, kerámiával próbálkozva úgy éreztem, hogy ez az én világom. Imádom ugyan az olajfestést és az akvarellt, de amikor a suli nyert egy kemencét, és kipróbálhattam az égetett üveg ékszerek készítését, azt mondtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A szüleim meglepődtek, de elfogadták a döntésemet - mondja Judit, akinek édesanyja művészi tűgobelineket készít, édesapja pedig csőszerelő, oktató, és csodálatos kovácsoltvas munkái díszítik a családi házat.

Egy régi szép családi darab ihlette az első evőeszköz ékszert. Judit sajnálta kidobni, de nem használták már. Azóta képes hagyatékokat felvásárolni, ami az öreg, sokszor családi címerekkel ellátott evőeszközöket illeti. Az üveg ékszerek ugyancsak folyton inspirálják. Pedig a kezdetekkor számtalan égési sérülést szenvedett. Az üveg összevagdalta a kezét, az égetés során még szobája parkettáját is felgyújtotta egyszer, de nem adta fel.

Ma már két kemencével dolgozik, az újat az ő igényeinek megfelelően készítette egy mester. A pincét elfoglalja a műhely, a kemencék mellett satupad, polírozó és még ki tudja, milyen szerszámok állnak hadra foghatóan. Judit és édesapja itt alkot. Judit kitalálja és elkészíti a formát, polírozza az ékszert, Imre pedig besegít mindenben. Azt mondja, lánya már gyermekkorában érdeklődött munkája iránt, most jobban hegeszt, mint sok férfi. A kemencék egyikében éppen borosüvegek puhulnak. Ellapulva akár tányérként is használhatóak. Judit folyamatosan keresi az új technikákat, egyfolytában alkot, árusít és tervez. Legújabb ötlete, a kanálba applikált szárazvirág óriási sikert aratott rajongói körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!