Életmód

2017.08.21. 16:16

Ne a divat legyen a fő szempont, ha napszemüveget választunk!

A nap káros hatásának egyik leglátványosabb és egyben leghamarabb jelentkező tünete a bőrünket érintő napégés. Ám jó, ha tudjuk, hogy a szemünkre is veszélyesek a káros UV-sugarak.

Napló-információ

Nyáron gyakran halljuk a hírcsatornákon, hogy az extrém magas UV-sugárzás miatt 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ha pedig a szabadban vagyunk, gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről. Ilyenkor az jut az eszünkbe, hogy naptejjel védjük a bőrünket, tartózkodjunk az árnyékban, és fogyasszunk elegendő folyadékot.

De mi a helyzet a szemünkkel?

- A bőrégéssel ellentétben a - napfény által generált - szemkárosodás tünetei később, akár évek múlva jelentkezhetnek. Rövid távon mindössze hunyorgást, enyhe irritációt válthatnak ki az erős napsugarak, hosszú távon azonban különféle betegségekhez, a látás romlásához is vezethetnek. Éppen ezért fontos, hogy több figyelmet szenteljünk szemünk védelmének - mondta Fekete Orsolya szemész szakorvos.

A fokozott napsugárzásnak kitett személyeknél gyakrabban alakul ki kúszóhályog és szürkehályog, ezért is fontos a szem védelme nemcsak nyáron, hanem az év többi szakaszában is.

Fontos a védelem

Ha hosszabb ideig tartózkodunk a szabadban, vagy ott dolgozunk, minden esetben gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről. Hiszen nem csupán a víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemünket, de a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat.

A szolárium is okozhat irritációt, a szaruhártya hámtakarójának "leégését", ezért javasolt a védőszemüveg használata csukott szem mellett is. A védelem és megelőzés azonban ne merüljön ki a megfelelő napszemüveg vásárlásában: rendszeresen, legalább évente vegyünk részt szűrővizsgálatokon.

Hogyan óvhatjuk meg szemünket a napfény okozta károsodástól?

Az ártó UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri.

A praktikum legyen a fő szempont

A vásárlásnál ne a divat, hanem a praktikum legyen a fő szempont.

Az olcsó, utcán is megvásárolható napszemüvegekben legtöbbször nincs UV-szűrő, a sötét lencse miatt pedig még többet árthatunk szemünknek: a sötét szín miatt kitágult pupillán keresztül sokkal könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe.

A szemüvegeseknek azonban van egy jó hírünk: a szabványoknak megfelelően a dioptriás szemüvegek lencséjét UV-szűrővel kell ellátni, így ez az alap védelem számukra adott.

A védekezésben jó megoldás lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az árnyékot nyújtó, széles karimájú kalap, sildes sapka is. Nemcsak szemünket védi, hanem a napszúrástól is megkímélhetjük magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!