gomba

2017.10.21. 10:00

Nem szabad bárhol és bármennyit szedni

Egyre nagyobb az érdeklődés a gombák iránt. Sokan gyűjtenek. Vannak, akik csak azt a négy-öt fajtát szedik fel, amit ismernek, vannak, akik az internetről kiokosodva azt gondolják, mindenhez értenek.

Benedek Lajos a Szent István Egyetem növénytani tanszékének adjunktusa, a Magyar Mikológiai Társaság vezetőségi tagja azt mondta: biztonságos gombászathoz nagyon komoly rutin és alapos ismeret kell. Nem elég, hogy hasonlít valami egy képre. Aki nem tanulta ki, az mindig mutassa meg ellenőrnek fogyasztás előtt a gombát. A csiperkék között is van ugyanis halálosan mérgező – a sárguló csiperke –, ahogy a galócák között is ehető – a piruló galóca. De például a jellegzetes őzlábgomba bizonyos fajtái ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a galócák, ráadásul nagyon hasonlítanak az ehető változatokra. Tisztában kell lenni vele, hogy csak a nem tiltott helyeken és az állami erdőkben szabad bejelentés nélkül gombát szedni, és ott sem korlátlanul – jelent meg a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Magyarországon csaknem háromezer gombafaj fordul elő, ebből 58 védett, azok példányait nem is szabad összeszedni.

„Az egyéni szükségletre gyűjtött mennyiség kereskedelmi forgalomba nem hozható, vagyis tilos árusítani”

– figyelmeztet Temesi Géza, az Országos Természetőr Egyesület elnöke.

„Magánerdőben mindennemű, állami erdőben a nagyobb mennyiségben való gyűjtéshez a tulajdonos írásbeli hozzájárulása szükséges. Védett természeti területen a gyűjtés engedélyköteles is, a természetvédelmi hatóság külön engedélyéhez kötött. Akinek nincs róla papírja, megbüntethetik.” – tette hozzá.

Több a gombász, de kevesebb a szakértő

„Két évtizeddel ezelőtt még a nagyobb erdők és a kirándulóhelyek közelében biztosan volt gombavizsgálat – mondta el Benedek Lajos. – Eleve úgy lehetett hazavinni a zsákmányt, hogy otthon már csak főzni kellett. Manapság nehezebb gombaszakértőt találni. Inkább a nagyvárosokban van, leggyakrabban ingyenesen, a piacokon lehet gombát bevizsgáltatni. Érdemes tájékozódni a lehetőségekről, mert a szakellenőrök már otthon is végezhetnek ilyen munkát. A szakellenőri hálózat egyébként kuriózumnak számít, a környező országokban sehol sincs ilyen, csak hazánkban.”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az őket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje, az érdeklődők megtalálhatják a leggyakoribb ehető és az azokhoz hasonló mérgező gombafajok fotóit is. Jó tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de arra is felhívják a figyelmet, ha valamilyen speciális eljárás szükséges a feldolgozáshoz, vannak például olyan gombák, amelyek csak legalább húsz perc főzés után fogyaszthatók biztonsággal, illetve olyanok, amelyek után tilos alkoholt inni.

„Ahhoz hogy valaki szakellenőr lehessen, egy évig kell tanulnia – mondta Benedek Lajos. – Egy tanfolyam díja 90–110 ezer forint közötti. 285 fajta gomba határozását tanítjuk itt meg, több terepgyakorlattal. Az elmúlt években az a tapasztalat, hogy egyre divatosabb a természetjárás, és nagyon sokan jelentkeznek olyanok is, akik nem szakellenőrök akarnak lenni, csak jobban meg akarják ismerni a gombákat. Aki szedni nem, csak enni szereti, annak is élmény lehet. Igaz, a vadon szedett mennyiség 90 százalékát uniós országokban fogyasztják el. Nálunk 2,5 kiló fogy évente fejenként, a környező országokban több mint a duplája. A magyar sosem volt igazán gombaevő nép, a gasztronómiánkba szláv közvetítéssel kerültek a gombás ételek, a szlovákok, a csehek és a lengyelek is nagy becsben tartják ezt az alapanyagot.”

Életmentő jó tanácsok!

 • Nemcsak a mérgező, az a gomba is ehetetlen, amelyik nem teljesen friss. A magas fehérjetartalom miatt ugyanis nagyon romlékony.
 • A gombának nagyon magas a víztartalma is, így ha nem szellőzik, gyorsan befülled és megromlik, kosárba, papírzacskóba szedje, soha ne műanyagba!
 • Akár saját maga szedte, akár a szomszédtól kapta, bevizsgáltatás nélkül ne készítsen el gombát!
 • A gombát minél gyorsabban dolgozza fel, a gombás ételt a lehető legrövidebb időn belül egye meg, és ne tárolja!
 • Ha gombaevés után gyorsan, vagy fél-egy napon belül hányásos, gyomorrontásos tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!
 • Ha gombától lett rosszul, az étel maradékát vagy a tisztítási hulladékot vigye magával az ellátásakor!
 • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.
 • Az amatőr gombászoknak ajánlatos szakemberrel is átvizsgáltatniuk erdei „gyűjteményüket”
 • Borítókép: EduardSV / Shutterstock.com

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!