gyanús jelek

2017.12.20. 14:52

Erre figyeljen, ha nem akar hamis terméket vásárolni karácsonyra

A karácsonyi bevásárlás utolsó hetében különösen nagy kockázatot jelent a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Stock Rocket

A hamis termékek vásárlása a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök esetében az egészségre, testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, hiszen ha valami elromlik, garancia hiányában a vásárlót nem lehet kárpótolni.

A kockázatok ellenére azonban számos lehetősége van arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizze az árucikk eredetiségét. Mivel egyre több adás-vétel zajlik az interneten, a HENT szakértői azt javasolják, hogy ha valaki komolyan gondolja a vásárlást, néhány dolgot mindenképpen gondoljon át.

 • Gyanúra adhat okot például, ha egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek a weboldalon, valamint ha a honlap címében, azaz az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak, mert ez arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el.
 • Elgondolkodtató lehet továbbá az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal, vagy az adott országot jelölő végződéssel, például .fr, .it, .hu, hanem .net-tel, vagy .biz-zel zárul.
 • Könnyebben felismerhetőek a hamis termékre utaló jelek, ha lehetősége van megnézni, kézbe venni és megvizsgálni a megvásárolni kívánt terméket. A feltűnően alacsony ár mellett ugyanis az árusítás helye és körülményei, a szemmel látható minőségi problémák, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozék – magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy – hiánya is gyanúra adhat okot.
 • Komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a használati utasításon helyesírási hibák vannak.
 • Magyarországon egyébként évente 230 milliárd forint, az értékesítés 12 százaléka a hamisítással okozott kár, emellett ennek tudható be 11 ezer munkahely kiesése is.

  A játékokat hamisító bűnszervezetek tevékenysége 2,7 milliárd eurós (845 milliárd forintos) bevételkiesést okoz évente az EU-ban, ami a szektor forgalmának 12,3 százalékát jelenti. A hamisítási arány Magyarországon jóval az európai átlag felett van (19 százalékos), ami 3,4 milliárd forintot jelent éves szinten.

  Borítókép: Illusztráció

  Stock Rocket / Shutterstock.com

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!