figyeljünk az anyajegyekre

2018.04.24. 11:58

Gyulladást okozhat napozásnál a parfüm és az arcszesz

Az illatanyagok, de egyes növények is hólyagosodást okoznak a napsütés hatására.

Debrecen, 2010. május 3. Remenyik Éva bőrgyógyász professzor speciális nagyítóval vizsgálja Nemes Sándor bőrét, aki naponta a szabadban dolgozva 10-12 órát tölt napon. A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikáján csatlakozva az országos és európai melanóma naphoz anyajegy tanácsadást és szűrővizsgálatot tartottak valamennyi szakorvos részvételével. Az előjegyzés alapján érkezők testén a daganatgyanús, elszíneződött elváltozást rátekintéssel, tapintással és speciális nagyítóval vizsgálták meg, valamint felhívták a figyelmet a túlzott napozás káros hatásaira. MTI Fotó: Oláh Tibor

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Oláh Tibor

Gyulladást és maradandó barna foltokat okozhat a parfüm és arcszesz használata a napozóknak – hívta fel a figyelmet a jelenségre Nagy Éva bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Az illatanyagok aktiválódnak a napfény hatására, ez pedig gyulladást okoz – fejtette ki.

Elmondta: hasonló hatást kelt és akár hólyagos gyulladáshoz is vezethet egyes növények – petrezselyem, paszternák – érintése erős napfényben.

A bőrgyógyász az évi egyszeri anyajegyszűrés fontosságára is kitért. Véleménye szerint fokozottan fontos ez főleg azokban a családokban, ahol már előfordult melanoma. Emellett szinte minden szűrésnél találnak olyan anyajegyet, melyet elhelyezkedése miatt preventív céllal eltávolításra javasolnak – fűzte hozzá.

Ötvennél több anyajegy esetén kötelezőnek tekinthető a szűrés, és a napozás abszolút nem ajánlott – mondta a bőrgyógyász.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!