Remény

2018.05.17. 12:23

Megtalálták a szert, amely rákos áttétek kialakulását akadályozza meg

Amerikai kutatók azonosították az új hatóanyagot, amely képes meggátolni a daganatok áttétel útján való terjedését. A rákos áttétek megelőzésére - egyelőre - nem létezik semmilyen engedélyezett gyógyszer.

A Northwestern Egyetem kutatói Sui Huang vezetésével még az 1990-es évek végén fedezték fel az összetett tumormarkert, a PNC-t, amelynek jelenléte jelzi, hogy a rákos sejtek képesek áttétel útján „többfejű szörnyként” terjedni. Mostani, új tanulmányukban megtalálták azt a hatóanyagot, amely ezt a „szörnyet” szétrombolja és jelentősen csökkenti az áttéteket prosztata-, hasnyálmirigy- és mellrák esetében, egérkísérletekben.

A metarrestin nevű hatóanyaggal kezelt egereknél kevesebb áttétes tumor keletkezett a tüdőben és a májban, és tovább éltek, mint azok az egerek, amelyek nem kaptak ilyen kezelést

- írták a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakemberek a metarrestint kutatási hatóanyagként felterjesztik engedélyezésre az amerikai gyógyszerhatósághoz, hogy megkezdhessék a szer klinikai vizsgálatait emberek esetében.

„Ez a szer olyan, mint egy bomba a rák ellen. Az áttétes ráksejt egy szörny, amely teljesen különbözők egy normálisi sejttől”

- magyarázta Huang, aki 25 éve dolgozik ezen a kutatáson.

Az elsődleges daganatok, amelyeket műtéttel, sugárzással és kemoterápiával lehet kezelni nem okoznak elhalálozást. Az embereket az öli meg, amikor a rák átterjed más szervekre, mint például a mellrák az agyra, a májra, a tüdőre vagy a csontokra„ – idézte a kutatót a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az elmúlt 20 évben jelentősen javult a rákbetegek túlélési aránya a korai diagnózis és a kezelések kombinációja miatt. De az áttétes rákbetegek túlélési aránya nem változott.

A metarrestin hatékony lehet a műtéttel eltávolított daganat utáni kezelésben.

Huang kutatócsoportja több mint 140 ezer vegyületet tesztelt a PNC ellen, keresve azt a hatóanyagot, amely képes szétrombolni az áttétes ráksejteket. Amikor rátaláltak a legmegfelelőbbre, tovább módosították, hogy még hatékonyabbá tegyék.

”Meg akartuk találni az a mágikus hatóanyagot, amely a szörny több részére csap le, nemcsak a fejére, hanem csápjaira, karmaira és farkára„ – mondta a kutató.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Unsplash.com / Lucas Vasques

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!