időutazás

2018.07.04. 19:00

Virtuális valóság segíthet az időskori elbutuláson

A VR (virtuális valóság)-technológia nyújtotta "időutazás" segítségével próbálják visszahozni a demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő páciensek elveszett emlékeit egy egész országra kiterjedő vizsgálatban Nagy-Britanniában.

Forrás: shutterstock

Fotó: wavebreakmedia

A VR-rendszerek révén a demens betegek olyan kisfilmeket nézhetnek, amelyek visszarepítik őket a hajdanán népszerű tengerparti üdülőhelyekre, egy 1940-es évekbeli édességboltba vagy akár egy 1950-es évekbeli utcai összejövetelre, segítve, hogy a betegek felidézzék a régi gondolatokat, érzéseket és újra kapcsolatot találjanak a rokonaikkal és gondozóikkal.

„Ha az emberek többre emlékeznek a múltjukból, saját magukból, az jelentősen segíti mentális jólétüket”

- mondta Arfa Rehman, a vizsgálatban használt szoftvert kifejlesztő Virtue cég társalapítója, hozzátéve, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) több nagy-britanniai kórházban és gondozóotthonban kezdte tesztelni a visszaemlékezés terápia új módszerét.

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral. Évente nagyjából tízmillió új esetet regisztrálnak.

Nagy-Britanniában 850 ezer demens beteg él, a páciensek száma várhatóan 2025-re eléri az egymilliót. A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket.

A kutatók szerint a reminiszcencia tréning fejleszti a kognitív funkciókat és csökkenti a depresszió tüneteit a demens pácienseknél.

A terápia jóval hatékonyabban működik azoknál, akik idős otthonokban élnek.

A múltat megidéző tárgyak megérintése, a képek látványa és a zenék meghallgatása mind beindítják az emlékeztet, amit a vizsgálat résztvevői nagyon élveznek.

Rehman szerint a következő hat hónapban azt fogják vizsgálni, hogy milyen lehetséges előnyökkel járhat a VR-technológia rendszeresebb használata.

Az oxfordi Marston Court gondozóintézet lakói – akiknek 70 százaléka demenciával, vagy súlyos memóriaproblémával küzd -, hónapok óta nézik a múltidéző kisfilmeket a VR-rendszereken keresztül. Diane Davidson, az otthon munkatársa szerint

a VR-szemüvegek nyújtotta élmény nagyszerűsége abban rejlik, hogy használata közben nem tud elkalandozni a páciensek a figyelme.

„A demens páciensek nagy része nem tud például hosszú ideig televíziót nézni, vagy olvasni. A szemüveg révén azonban, mivel minden ott történik a szemük előtt, nem zökkennek ki a pillanatból. Amikor az emberen rajta van a szemüveg, akkor a saját kicsi világában van” – magyarázta Davidson.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / wavebreakmedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!