Az egészség a legfontosabb

2018.08.13. 08:40

Hogy vészelhetik át a szívbetegek a kánikulát?

Életmentő is lehet, ha megfogadjuk a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásait, a rekkenő hőség, erős napfény ugyanis nemcsak leégéssel fenyeget, de az egész szervezetünket próbára teszi.

Forrás: Shutterstock

Hőségriadó idején a forróság és nyomott levegő miatt különösen fontos, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vigyázzanak magukra – írja a Család.hu. Amikor melegszik az idő, akkor a szervezet próbálja fenntartani a saját, a korábbi napokban, hetekben beállított hőmérsékletét, ezért a szívnek többször kell összehúzódnia, egy perc alatt több vért próbál keringetni. Ez azonban idős korban, illetve krónikus betegség mellett nehezebb, és fáradtnak érezhetjük magunkat még akkor is, ha nem végzünk fizikai munkát – áll a cikkben.

Rámutatnak: hőségben a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet: előfordulhat vérnyomás-ingadozás, általános gyengeség, rosszullét. Nő az infarktusveszély is, emellett ödéma és trombózis is gyakrabban jelentkezhet – figyelmeztetnek.

A napozás, de még az árnyékban pihenés is ártalmas lehet, különösen akkor, ha a levegő páratartalma is magas.

„Egyfelől a nagy meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat, a hősokk a legsúlyosabb következménye, amikor a szervezet fehérjéi szinte “megfőnek”, ez pedig infarktusszerű tüneteket okozhat. De semmi köze a szívhez, az egész szervezet háztartását borítja fel és ezzel tragédiát okozhat. Ami közvetlenül a szív- és érrendszert érinti, a meleg az ereket kitágítja, és a hőség a szívet nagyobb munkára készteti, a vízháztartást is könnyen felboríthatja, ezért rendkívül fontos a folyadékpótlás, a kiszáradás ugyanis észrevétlenül megtörténhet” – figyelmeztet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

A Család.hu a www.szivderito.hu nyomán nyolc egyszerű, ám annál hasznosabb tanáccsal is szolgál a kánikula idejére:

1. Tervezze újra a napjait! Ne most menjen nagyobb bevásárlást tartani, lekvárt főzni. Most pihenjen inkább, kímélje magát.

2. Aki csak tud, maradjon hűvös helyen vagy árnyékban, használjon ventilátort vagy légkondicionálót, esetleg légkondicionált helyen töltsön el pár órát.

3. Kerülje az aktív mozgást, sportolást a legmelegebb órákban! Sétáljon, sportoljon inkább napkeltekor vagy naplemente után.

4. Nedves ruhával törölgesse az arcát, a homlokát és a tarkóját, zuhanyozzon langyos vízben gyakran.

5. Figyeljen oda idősebb rokonaira, hívja fel őket telefonon, hogy jól vannak-e, kell-e nekik segítség! Vigyázzon a kisgyermekekre is, mivel őket jobban megviselheti a meleg!

6. Ellenőrizze, hogy a mindennap használatos gyógyszereiből, szívgyógyszereiből van-e elég otthon. Szedje be őket előírás szerint. Nézze meg, nem igényel-e hűtést a gyógyszere, ha igen, akkor tárolja hűtőszekrényben, de semmiképp nem mélyhűtőben.

7. Ha rosszabbul érzi magát, beszéljen a háziorvosával, kezelő orvosával. Amennyiben rosszul van, és egyedül van, hívja fel egy ismerősét.

8. Legyen feltöltve a mobiltelefonja, hogy tudjon segítséget hívni baj esetén, ilyenkor ugyanis minden perc számít!

 

Dr. Becker Dávid hozzátette: a szívbetegek többségénél érelmeszesedés is fennáll, ami azt jelenti, hogy az erek szűkebb “csatornákon” szállítják a vért. Hőségben az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak,

a szív oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót.

„Az időjárás csökkenti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomás ingadozást okozhat, a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagolásán, de

semmiképpen se döntsünk magunk a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panaszunk!”

- javasolja a kardiológus, aki kitért a sportolás veszélyeire is.

„A szívbetegeknek is, akárcsak az egészséges embereknek, szüksége van a rendszeres mozgásra, épp ezért kánikula idején mindenkinek figyelnie kell, hogy ezt mikor teszi, és hogy ne vigye túlzásba. Ilyenkor felerősödik az alapszabály: csak annyit, amennyi jól esik! A folyadékhiány pillanatok alatt kialakulhat, de a fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Többek között nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot.

A hőség és az edzés megnövelik a szervezet elektrolit igényét, amit a folyadékkal együtt folyamatosan pótolni kell. Mindezek mellett is fontos megfogadni: ne ebben az időben teszteljük a határainkat,

próbáljunk ki extrém megterhelő sportokat, és akárcsak a napozásra, itt is igaz az az aranyszabály: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk az árnyékban” – tette hozzá a főtitkár.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!