túl jó

2019.01.22. 16:00

Nem akart, mégis csillagot kapott a sztárszakács

Sébastien Bras francia séf étterme annak ellenére kapott ismét két Michelin-csillagot, hogy a korábban neki ítélt hármat már visszaadta.

French chef Sebastien Bras prepares food in the kitchen of his three-star restaurant Le Suquet, in Laguiole, southern France, on September 21, 2017, after announcing that he asked not to be included in the Michelin Guide starting in 2018. - Sebastien Bras, chef of the three-star restaurant Le Suquet, announced on September 20, 2017, he asked not to be included in the Michelin Guide starting in 2018. (Photo by REMY GABALDA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Remy Gabalda

Bras „csodálkozva” vette tudomásul az elismerést. Mint mondta, a Michelin-kalauz „ellentmondásos döntése szkeptikussá” tette őt és továbbra sem fogják érdekelni sem a csillagok, sem a gasztronómiai kalauz.

A sztárszakács 2017 szeptemberében jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében. A 3 Michelin-csillagos délnyugat-franciaországi étterem, a Le Suquet konyhafőnöke azért mondott le önként a mások által hőn áhított legmagasabb minősítésről, mert túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek.

Az étterem- és szállodakalauz igazgatósága akkor közölte, hogy tiszteletben tartják a Laguiole-ban lévő étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltették a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

Először fordult elő, hogy egy francia séf azt kérte, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában – hangsúlyozta akkor Claire Dorland-Clauzel, a Michelin csoport végrehajtó bizottságának tagja, hozzátéve: a konyhafőnök jelezte, hogy egy alaposan átgondolt családi döntésről van szó, és ezt ők tiszteletben tartják.

Mindazonáltal nem Bras volt az első séf Franciaországban, aki ki akart lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából. 2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője okozott megrökönyödést, amikor visszaadta csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját. 2006-ban Antoine Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

Két újabb franciaországi étteremnek ítélt oda három csillagot a Michelin gasztronómiai kalauz, amelynek 2019-es franciaországi kiadását hétfőn mutatták be Párizsban. Két Michelin-csillagot öt újabb étterem séfje érdemelte ki. 68 séf kapott egy csillagot, így idén 75 új csillagot ítélt oda összesen a kalauz, ami rekordot jelent. Franciaországban jelenleg 27 három Michelin-csillagos étterem van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!