Méltó elismerés

2019.02.01. 15:00

Ők az év önkéntesei

Az egyéni jelöltek győztese Elekné Román Katalin lett, míg a közösségi kategória nyertese a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért.

A Völgyzugolyház Alapítvány

Idén január 21-31. között lehetett szavazni a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire – olvasható a díj alapítóinak közleményében. Több ezer szavazat érkezett, a legtöbb azokra a szolgálatkész emberekre, akik munkájukkal a társadalom perifáriájára szorultakat segítik.

Az egyéni jelöltek győztese

Elekné Román Katalin, a Kerecsendi Római Katolikus Egyházközség vezetője közel 20 éve működtet önálló egyesületet saját közösségében. Célja, hogy a szegénysorban élő, roma családoknak olyan élményeket biztosítson, amelyek segítik az összetartozásukat és a beilleszkedésüket. Számos tábort, hétvégi programot, önkéntes tanodát, gyermek-mentést, koncertet és vetítést szervezett már a mélyszegénységben élő gyerekeknek. Folyamatosan a társadalmi szakadékok áthidalásán dolgozik. Katalin életének természetes része a segítségnyújtás, a nevelés, a közösségépítés, de főképp a remény felmutatása. Neve mára már fogalom a kétezer lakosú faluban – ismerteti Elekné Román Katalint a közlemény.

Elekné Román Katalin

Az önkéntes közösségek kategória nyertese

A szavazásra felterjesztett közösségek közül a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért került ki nyertesként, a szavazatok döntő többségével. A szervezetet halmozottan sérült gyermekek szülei hozták létre 2016-ban, hogy támogatást nyújtsanak a fogyatékkal élő gyermekeknek egy olyan hiánypótló intézmény létrehozásával, amely a fiatalok fejlődését, kiteljesedését, és a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedését segíti. A gyerekeket kacifántosnak nevezik, mert szerintük épp úgy kerek egészek ők is, ahogy vannak, csak kicsit másképp.

Ők a „hiányosságaikkal” együtt teljesek

– hangsúlyozza a közlemény.

A szülők egy gyerekszobával indultak, majd 2018 decemberében beköltözhettek a kerületi önkormányzattól kapott, általuk felújított közösségi házba, a Völgyzugolyba. A fejlesztőházat áldozatos munkával, utánajárással és szervezéssel valósították meg úgy, hogy sokuknak napi 24 órában ápolásra szoruló gyermeke van.

A munkát önkéntesként végzik példaértékű kitartással és összefogással. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy meg tudják adni gyermekeiknek azokat a szükséges fejlesztéseket, amelyeket a jelenlegi ellátórendszer nem tesz lehetővé – szól az ismertetés.

Munkájukkal

olyan megoldásközpontú szemléletet szeretnének elterjeszteni, amiben az egyén és a közösség vállalja a felelősséget önmagáért és a közösségért,

ahol a szülő visszatérhet a munkaerőpiacra és ahol a sérült gyermek a családban nőhet fel. Az alapítvány tagjai a közösség erejében hisznek, talán éppen ezért sikerült a Völgyzugolyházat olyan befogadó közösségi térré alakítani, ahol a sokszínűség érték, és ahol a többség képes felemelni magához a kisebbséget.

Az egyéni díjazott félmillió forintos pénzjutalomban részesül, míg az önkéntes közösség jutalma egymillió forint.

A hivatásos kategóriákról február 10-én a Magyar Tudományos Akadémián hirdetnek eredményt.

Borítókép: a Völgyzugolyház Alapítvány önkéntesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!