Új felfedezés

2019.03.17. 08:30

Szemvizsgálat teheti észlelhetővé az Alzheimer-kór korai jeleit

A kutatók szerint a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

Másodpercek alatt képes lehet észlelni az Alzheimer-kór korai jeleit egy nem invazív szemvizsgálat – állapította meg új kutatás.

Az amerikai kutatók az Ophthalmology Retina című szaklapban tették közzé tanulmányukat. Az egészséges emberek esetében a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken – állapították meg a Duke Szemészeti Központban 200 ember vizsgálatával. Közülük 133 résztvevőnél mutatkozott a normál sűrűség.

A 39 Alzheimer-kóros páciensnél a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.

Azoknak a retinája is különbözött a normáltól, akiknél a kór előjelzője, a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozott.

A kutatás során használt optikai koherencia-tomográf (optical coherence tomography angiography, OCTA) az apró hajszálerek változásait is észleli, még mielőtt a véredények változása megjelenne az agyi képalkotó vizsgálatok során.

Az OCTA fényhullámokat használ, mely a retina minden rétegének ereit képes feltérképezni.

„Lehetséges, hogy a retina ereinek sűrűségében bekövetkező változások tükrözik az agyi hajszálerekben történteket talán még azelőtt, hogy észlelhetnénk a kognitív képességek változását” – mondta Sharon Fekrat, a Duke Szemészeti Központ kutatója.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!