a járványok megfékezése

2019.04.05. 11:55

Több mint öt évet emelkedett az átlagos várható élettartam

Tizenhat év alatt 5,5 évvel nőtt az átlagosan várható élettartam a világon – közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

Míg a 2000-ben született gyermekek átlagosan 66,5 év hosszú életre számíthattak, a

2016-ban világra jött kisbabák várható élettartama már 72 év volt.

Az átlagéletkor növekedése részben azzal magyarázható, hogy a fertőző betegségek, köztük a malária és kanyaró elleni hathatós fellépés eredményeként látványosan csökkent az ötévesnél fiatalabb gyermekek halandósága, főleg a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, és kevesebb emberéletet olt ki az AIDS is, amely ugyancsak főleg Afrika egy részében pusztított az 1990-es években.

A fejlett és a fejletlen országok lakóinak várható élettartama között 18,1 év szakadék tátong.

Nincs esélyegyenlőség a férfiak és a nők között sem, míg az előbbiek átlagosan 69,8 évig élnek a világon, az utóbbiak 74,2 évig.

Az utóbbi pár évben a világtrenddel ellentétesen alakult a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a 2014-es 79 évről 2016-ban 78,5 évre csökkent az átlagosan várható élettartam. A várható élettartam csökkenését az amerikai járványügyi központ (CDC) egy korábbi jelentése azzal magyarázta, hogy növekszik a kábítószerélvezet és az öngyilkosság okozta halálozások száma, az Egészségügyi Világszervezet szerint viszont közrejátszik a kövérség is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!