Játék határokkal

2019.04.19. 09:11

Újabb iskolák csatlakoznak a játékfüggőség elleni harchoz

Bővíti és további tizenkét iskolára terjeszti ki a játékfüggőség elleni közös programját az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt.

Forrás: Shutterstock

A két szervezet budapesti sajtótájékoztatóján a Játék határokkal elnevezésű, 2012 óta tartó programról elhangzott: az előző tanévben 12 oktatási intézményben tartottak prevenciós foglalkozásokat, 2019-ben pedig az a cél, hogy megduplázzák a részt vevő intézmények számát, vagyis további 12 iskolába jussanak el.

A szakemberek rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak a játékfüggőségről, és élményt adó klubfoglalkozások is lesznek az általános- és középiskolás diákoknak.

Emellett elindítják az akkreditált továbbképzést, amelyen pedagógusokat fognak képezni, hogy a saját iskolájukban lássanak el prevenciós tevékenységet.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, a programmal a játékfüggőség okait kezelik, és nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre is.

Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy felelős játékszervezőként elkötelezettek a program folytatása mellett. Mint mondta, a szerencsejáték elsősorban szórakozás, de amikor már játékfüggőségről, szenvedélyről van szó, szükség van a „Játék határokkal” programhoz hasonló, a kezelésre és megelőzésre koncentráló segítségnyújtásra.

Van segítség

Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója közölte: a program indulása óta 1700 gyermeket tudtak elérni, egy-egy tanéven keresztül.

Hozzátette: a programban ingyenes csoportfoglalkozásokat is tartanak a függőknek és hozzátartozóiknak, ezeken 2012 óta 680 családtag és szenvedélybeteg vett részt; 2017-ben létrejött az információs pontok hálózata, amely hét helyszínen – Budapest, Debrecen, Miskolc, Kaposvár, Orosháza, Sopron, Szolnok – nyújt segítséget: a szerencsejátékfüggők az információs pontokon tájékozódhatnak a probléma kezelésében kompetens intézményekről, szervezetekről, ellátóhelyekről.

Elmondta, a bevált módszer mentén „mennek tovább”, az idén további 12 iskolában folytatják a programot; a közép-magyarországi régió általános és középiskolái pályázhatnak a programban való részvételre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!