hétköznapi buddhizmus

2019.08.01. 08:32

A recitálás még az állatokat is megnyugtatja

A menhely dolgozói rájöttek, hogy a naponta kétszer lejátszott zenének csillapító hatása van.

A buddhista szútrák és mantrák recitálása régóta közkedvelt alapja a relaxációt segítő zenéknek és hanganyagoknak. A szerzetesi “kórusok” hangja kisimítja, lenyugtatja a tudatot. Egy burmai állatmenhelyen azt tapasztalták, hogy a recitáció az állatokra is nyugtató hatással van – írja a BuddhaFm.

A ThaBarWa Állatmenhelyt U Ottamasara buddhista szerzetes hozta létre és tartja fenn. Az 52 hektáros terület Yangontól 45 kilométerre található és válogatás nélkül, bármilyen gazdátlan állatot befogad. Céljuk az, hogy biztonságos otthont nyújtsanak a bajba jutott állatoknak, ahol megkapják a szükséges orvosi ellátást is.

A közelmúltban a menhelyen élő kutyák száma 900-ról hirtelen 2000-re ugrott, mivel a yangoni hatóságok átfogó kampányt indítottak a város kóbor kutyáinak befogására. Jelenleg naponta 10-80 új kutya érkezik, teljesen leterhelve a menhely vezetőjét, Maung Maung Oo-t és 40 főből álló csapatát.

A kutyák egy nagyobb, elkerített területen szabadon kószálhatnak. Emiatt sok az összetűzés közöttük, valamint számottevő a szaporulat is, hiszen az ivartalanítás ilyen nagy számű populációnál jelentős időbe telik. A menhely dolgozói úgy találták, hogy a naponta kétszer lejátszott buddhista recitáció mindkét problémára orvosságot jelent: nem csak hogy megnyugtatja a kutyákat, de párosodási ösztönük is csillapodik.

A ThaBarWa menhelyen a több, mint 2000 kutya mellett 200 marha, 80 bölény, 70 macska, 50 kecske, 30 csirke, 17 disznó, 3 fekete medve és két róka él. Egyes számítások szerint a kóborkutya-populáció a fővárosban eléri a kétszázezret. Ez különösen azért aggasztó szám, mert Burmában a veszettség komoly problémát jelent. Évente kb. 1000 ember hal meg veszettségben –ez a szám a világon az egyik legmagasabb.

Sayadaw U Ottamasara a menhely mellett egy menedéket is létrehozott Thanlyin városában a rászoruló embereknek. Az otthon eredetileg meditációs központként indult, de hamar kiderült, hogy a hozzájuk forduló embereknek (köztük sok idős jóginak) nincs hol laknia, vagy mit ennie. A menedék 2008-as indulása óta Sayadaw U Ottamasara több városban alapított hasonló otthont.

Borítókép: buddhafm.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!