Tüsszögés nélkül?

2019.10.16. 08:39

Otthon is megtámadhat minket az allergia

Bár a parlagfű és az egyéb allergizáló növények virágzásának vége, mégsem lélegezhet fel mindenki, aki allergiás.

Forrás: Shutterstock

Nincs mit tenni ugyanis, a poratkák velünk élnek. Aki nem allergiás a jelenlétükre, észre sem veszi őket. Aki viszont igen, annak érdemes megfogadnia néhány tanácsot, hogy könnyebben viselje a kellemetlen tünetekkel járó állapotot – figyelmeztet a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi száma.

Magyarországon rengetegen szenvednek valamilyen túlérzékenységtől. A felső légúti panaszok, amelyeket az otthonokban megtalálható allergének is okoznak, a lakosság 15–25 százalékának életét nehezítik meg. A lakásban nagyon sok a parányi, allergiát kiváltó részecske (pl. pollen, poratka, állatszőr, penészgomba), amelyek évszaktól és időjárástól függetlenül, folyamatosan jelen vannak, ezért fokozott veszélyt jelentenek az ember egészségére.

A porallergiát valójában nem a házi por, de még csak nem is a poratka, hanem annak mikroszkopikus méretűre töredezett, beszáradt, a levegőben szálló ürüléke okozza.

A poratka megtelepszik a kanapéhuzaton, a kispárnán, a paplanon is, mert a 17–25 fokos, párás környezetben érzi a legjobban magát. A lakáson belüli allergének közül leggyakrabban ez okoz légúti allergiát.

Egészséges élettér

De mit tehetünk a poratka ellen?

  • A rendszeres porszívózás az egyik leghatékonyabb fegyver az atkák elleni harcban.
  • Szőnyeg helyett inkább parkettával vagy laminált padlóval burkolja a szobát, járólappal a nappalit!
  • Portalanítson nedves törlőkendővel! Ha szereti az illatát, csepegtessen rá fertőtlenítő hatású eukaliptuszolajat is!
  • A nehezen tisztítható szőnyegektől, nehéz függönyöktől, vastag drapériáktól mielőbb szabaduljon meg!
  • Lehetőleg ne engedje be a háziállatot a lakásba, de legalább a hálószobából zárja ki!
  • Ha kisgyereknél jelentkeznek a panaszok, mossa ki gyakrabban a plüssállatait, textiljátékait, mivel ezeken is megtelepszenek az atkák.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!