világnap

2020.11.17. 15:03

Jelentősen javultak az alig egy kilogrammal világra jött koraszülöttek életesélyei

A koraszülöttek megmentése Magyarországon nemzetközi viszonylatban is sikertörténet átlagosan 36 százalékkal javultak túlélési esélyeik.

Budapest, 2020. február 21. Koraszülött inkubátorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésű pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én, a koraszülött osztály átadásának napján. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kormány a szülések biztonságára, az újszülöttek megmentésére és gondozására évek óta egyre nagyobb összeget, csaknem 10 milliárd forintot fordít, és a koraszülöttek megmentése Magyarországon nemzetközi viszonylatban is sikertörténet: az utóbbi évtizedben országos lefedettségűvé vált az intenzív koraszülött-ellátó rendszer és átlagosan 36 százalékkal javultak az újszülöttek túlélési esélyei – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A tárca a koraszülöttek világnapja alkalmából kiadott közleményében azt írta: az Eurostat adatai szerint 2018-ban a magyar csecsemőhalandóság az Európai Unió 28 tagországának átlagához és a visegrádi országok közül Szlovákiához és Lengyelországhoz viszonyítva is alacsonyabb. Magyarországon még néhány éve is minden tizedik újszülött idő előtt jött világra. Ma minden 8-9. gyermek születik a várandósság 37. heténél előbb, vagy súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.

A kormány a szülések biztonságára, az újszülöttek megmentésére és gondozására évek óta egyre nagyobb összeget fordít. A várandósgondozás alatti prevenciótól kezdve a koraszülöttmentésen át az intenzív ellátásukig évente csaknem 10 milliárd forintot biztosít életesélyeik javítására.

Ezzel párhuzamosan egyre több a bababarát kórház országszerte, a családbarát szülészetek fejlesztésére és a szakemberek továbbképzésére szintén 10 milliárd forint jut.

Hozzátették: emellett 5 milliárd forint értékben húsz egészségügyi intézmény kapott a koraszülött-ellátáshoz szükséges informatikai és orvostechnikai eszközöket az elmúlt években. 2013 novembere óta pedig minden 32. hét előtt született hazai koraszülött térítésmentesen juthat hozzá a számára nagy veszélyt hordozó RSV-fertőzés elleni vakcinához. (Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.) A passzív immunizálást jelentő oltás évente 1,5 milliárd forint költséget jelent.

Mint írták, az intenzív koraszülöttosztályokon is mindennapos küzdelem folyik a csecsemők életéért. A 2005-2009-es évekhez képest 2014-2016-ban szinte minden terhességi héten növekedett az újszülöttek túlélési esélye. Különösen igaz ez a 25-26. hét esetében, itt 17,9 százalékponttal javult a koraszülöttek túlélési aránya.

Jelentősen javult a 2500 gramm alatti újszülöttek életben tartási aránya is, 2010-hez képest 2019-re 36 százalékkal több kis súlyú baba maradt életben. A nagyon kis és az extrém kis súllyal világra jött gyermekek esetében is jelentős a változás: az 1500 gramm alatti újszülötteknél 39 százalékkal, az 500-999 grammos babáknál 36,3 százalékkal, míg az 500 gramm alatti újszülötteknél 69 százalékkal maradtak többen életben – ismertették.

Kitértek arra, hogy 2015-ben több új szakmai irányelv, rendelet is elkészült az újszülöttek, koraszülöttek szűréséről, gondozásáról, ellátásáról.

Borítókép: Koraszülött inkubátorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésű pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én, a koraszülött osztály átadásának napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!