egyértelműen hasznosak

2021.02.22. 13:15

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le, például, hogy a madarak legalább 4 millió – mezőgazdasági kárt is okozó – rágcsálót pusztított el a 2020/2021-es telelési időszakban.

Balmazújváros, 2014. december 31. Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én. A faj több tucat példánya költözött be a hideg elől a városban lévő fákra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Több mint 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarország mintegy 670 településének 911 helyszínén – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) hétfőn az MTI-vel.

Az MME január végén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. A beérkezett adatok alapján Magyarország 670 településén, 911 helyszínen 16 ezer 455 erdei fülesbagoly telelt – olvasható a közleményben.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz ember vett részt. Ebben az évben 149 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, ezek közül 88-ban találtak fülesbaglyot.

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idén az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók nagy száma. Kiderült, hogy a Magyarországon tartózkodó több mint 16 ezer füles bagoly legalább 4 millió – mezőgazdasági kárt is okozó – rágcsálót pusztított el a 2020/2021-es telelési időszakban. Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát.

Borítókép: Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fa ágán Balmazújvárosban 2014. december 31-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!