becslés

2021.04.25. 07:22

Két évvel is késleltetheti a rákkutatást a járvány Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány miatt az új rákellenes terápiák fejlesztésében két évnyi késedelemmel számolnak brit kutatók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ennek oka, hogy a járvány miatt csökkent a hozzáférés a kutatólaboratóriumokhoz – közölte a londoni Rákkutató Intézet (Institute of Cancer Research – ICR).

A szakértők szerint a legutóbbi lezárások nyomán a laboratóriumi kutatásra lehetőséget kapó kutatók száma 30 százalékkal csökkent a már eleve visszaesett számhoz képest is. Ráadásul a kapacitásszűke miatt a kutatások csaknem egyharmadát munkaidőn kívül, éjszakai vagy hétvégi műszakokban tudják végezni.

Az első lezárások után 17 hónap késéssel számoltak a rákkutatásban az ICE szakértői, az újabb korlátozások nyomán azonban a késedelem elérheti a két évet is a becsléseik szerint.

„A koronavírus-járvány a rákkutatást érintő legnagyobb fenyegetés generációk óta. Nagyszerű, hogy segített minket a tudomány, hogy kikerülhessünk a bezártságból és visszatérjünk a normalitásba, de sajnos a rák nem vár – ugyanolyan nagy kihívás, mint mindig is volt” – mondta Paul Workman, az ICR vezetője.

Workman egy blogbejegyzésében élesen kritizálta a brit kormány finanszírozási politikáját is.

A szakértő szerint a kormány a Horizon Europe nevű uniós kutatói programban való részvételt a kutatási költségvetésből akarja finanszírozni, holott pluszbefektetésekre lenne szükség.

A brit kutatási költségvetés megrövidítése katasztrofális következményekkel járna a tudomány számára, fontos felfedezéseket késleltetne, a páciensektől elrabolná a jobb jövő reményét és emiatt a kormány elmulasztaná az az egyszeri lehetőséget, hogy segítse a Covid-19 utáni gazdasági fellendülést – véli a kutató.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!