Járvány

2021.05.07. 09:15

Megtelhetnek a szállodák pünkösdre

Megrohamozták a wellness-szállodákat a pünkösdre szállást foglalók, akiknek a védettségi igazolvány mellett a SZÉP-kártyákon parkoló hatalmas összeg is nagy mozgásteret ad.

Nyírbátor, 2021. május 4. Látogatók a nyírbátori Báthori Várkastély és Panoptikum parkjában 2021. május 4-én. A fél éve zárva tartó turisztikai látványosság ezen a napon fogadott először érdeklődőket. A beoltottak számának növekedésével életbe lépett új szabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíltak a koronavírus-járvány miatt bezárt vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Számottevő többletforráshoz juthat idén a szállodaipar belföldről, a Széchenyi-pihenőkártya év végéig átjárhatóvá tett zsebeiből.

Az új forrás bőségét jól érzékelteti, hogy az OTP esetében a három zsebben – a szálláshelyi, a szabadidős és az éttermi alszámlán – lévő 160 milliárd forint majdnem hétszerese annak a 24 milliárdos éves forgalomnak, amelyet tavaly a pihenőkártyával fizető vendégek a szállodákban költöttek el.

Vélhetően azoknak a többsége, aki utazni akar nyáron és részt szeretne venni különböző kulturális és szabadidős programokon, már megkapta az oltást, vagy ezután veszi fel, annak tudatában, hogy a kormány egyértelművé tette:

augusztusig szükség lesz a védettségi igazolványra a pluszszolgáltatások igénybevételéhez.

A négymillió beoltott elérésénél, május elsejétől lehetővé vált szállodanyitás terve azt jelenti, hogy már nemcsak az üzleti utazók, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük érkező 18 év alattiak is megszállhatnak a kereskedelmi szálláshelyeken. Ehhez bejelentkezéskor kötelező a védettségi igazolvány és a személyazonosító okmányok bemutatása. A felelősség az ezek ellenőrzésére kötelezett szállodára hárul – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Mint a lapnak kifejtette: az első oltáskor kapott papírlapot nem fogadhatják el, vagyis aki utazást tervez, érdemes az első oltás időpontjától legalább 10–14 nappal későbbre foglalni, hogy ténylegesen kézhez vehesse a plasztikkártyát, amely a belépőt jelenti a szálláshelyekre, és számos egyéb helyre, például fürdőkbe, múzeumokba, színházakba is.

A jogszabály szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a szállodán belül is szabadon, maszk viselése nélkül közlekedhetnek. Ennek ellenére több szálloda általánossá tette a maszkviselési kötelezettséget, ugyanis lehetetlen ellenőrizni a különböző státuszú vendégeket a közös területeken aszerint, hogy kinek kellene és kinek nem kellene maszkot viselnie, ami viszont a szálláshely kötelezettsége lenne.

Üzleti utazó fogadásakor a vendégnek kell nyilatkoznia, hogy milyen céllal érkezett, az önbevallásos alapon működő jogosultság ellenőrzésére nem a szállásadó, hanem a hatóság jogosult. Ez viszont vékony jég, mert hátrányba hozza a szabályokat precízen betartani igyekvő piaci szereplőket azokkal szemben, akik – úgymond – rugalmasabbak.

 

A szállodaipart is érintik még az érvényben lévő korlátozások, amelyeket a fokozatos újranyitás jegyében ígértek feloldani. Ilyen a lakodalmak tilalma, amelyet ötmillió beoltottnál terveznek eltörölni. A tízfős létszámkorlát a rendezvénypiacot, így a konferenciatermekkel és egyéb, nagy kapacitású helyiségekkel, vendéglátóipari háttérrel rendelkező szálláshelyeket is korlátozza még a bevételszerzésben.

Mint Flesch Tamás elmondta, a szállodák egyelőre abban bíznak, hogy néhány héten belül, még májusban eléri a beoltottak száma a következő nyitási fokozathoz szükségeset. A védettségi igazolványon, pontosabban a nyájimmunitás kialakulásán múlik ugyanis az ágazat sorsa.

Abban azonban a szállodaszövetségi elnök már most biztos, hogy az idei nyár rendkívül erős belföldi forgalmat, akár a tavalyit is meghaladó volumenű bevételt hoz majd.

Borítókép: Látogatók a nyírbátori Báthori Várkastély és Panoptikum parkjában 2021. május 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!