Hamarosan bejelenthetik új csapatát

2024.06.18. 11:30

Novothny Soma: van még pár jó év előttem!

Már több felkészülés van mögöttem, mint előttem, de remek erőben érzem magam és nagyon várom már a folytatást – nyilatkozta lapunknak Novothny Soma, aki június 16-án ünnepelte 30. születésnapját. A veszprémi nevelésű labdarúgónak hamarosan új csapata lesz, és párjával, Rubint Rellával családot szeretnének alapítani.

Horváth Gábor

Novothy Soma a kiesés ellenére remekül érezte magát Lengyelországban az elmúlt hónapokban Fotó: Facebook/ruchchorzow

Itthon, családja és barátai körében ünnepelte 30. születésnapját Novothy Soma. A karrierjét a Veszprémi FC USE-ban kezdő profi labdarúgónak jelenleg nincs szerződése, de bizakodó a jövőt illetően. A korábban Olaszországban, Németországban és Dél-Koreában is megforduló támadó az elmúlt hónapokat a lengyel Ruch Chorzów csapatánál töltötte. Az együttes már igen rossz helyzetben volt, amikor ő odakerült, és tavasszal nem is sikerült kiharcolni a bennmaradást az első osztályban. Ezzel együtt Novothny Somának nagyon „bejött” Lengyelország. – A kieséssel a szerződésem nem hosszabbodott meg, de a Ruch marasztalna, és vannak más ajánlataim is, külföldről és Magyarországról egyaránt. Rellával egyébként remekül éreztük magunkat Lengyelországban, a mindennapi életben és a pályán is jó volt. Elképesztő, hogy milyen kiváló a hangulat a lengyel bajnokságban, minden meccs telt házas, rendre 20-30 ezer ember előtt játszottunk, és ez ott természetes. A Widzew Lódz elleni hazai bajnokin több mint ötvenezer néző volt kint, ami a huszonegyedik században rekord a lengyel élvonalban – mesélte a veszprémi születésű futballista, aki kérdésünkre elmondta: a bajnokságban akad olyan csapat, ahol sok légiós szerepel, náluk viszont alig voltak néhányan. Ez neki is több feladatot adott, például azt, hogy kvázi szinkrontolmácsként segítse az angolul nem beszélő spanyol védő és a szakvezető közös kommunikációját.

Forrás: Facebook/ruchchorzow

Szerencsére Somának a spanyol nyelv is jól megy, úgyhogy megoldotta a feladatot, ahogy játékban szintén tudott teljesíteni, 13 meccsen négy találat mellett két gólpasszt is összehozott. Úgy, hogy nem is az eredeti posztján, középen szerepelt, edzője a támadósor szélére vezényelte. Nem volt könnyű a váltás, azonban nem szegte kedvét a dolog, élvezte, hogy újat tanult és feldobta, hogy megállta a helyét az ismeretlen közegben.

Megkérdeztük tőle azt is, hogy 30 évesen már mérleget von-e az ember profi pályafutását tekintve. –Igen, azért átfutott az agyamon, hogy mennyi minden történt, a nehezebb időszakok és a jók egyaránt. Rella a születésnapomra készített egy videót nekem, amely végigveszi az életemet, természetesen a futball is benne van. A 30 éves kor már nem alacsony egy labdarúgónál, de ahogy említettem, remekül vagyok, és úgy érzem, hogy még pár jó esztendő bennem van.

És ha már életkor, a civil életben is hamarosan jöhet egy mérföldkő. Soma elárulta, hogy szeretnének családot alapítani feleségével. A profi sportoló élete ebből a szempontból nem könnyű, hiszen a sokszor nem (vagy máshogy) tervezett klubváltás és a rengeteg utazás komoly teher lehet párkapcsolati szinten is. Ők viszont szerencsés helyzetben vannak, mert Rubint Rella munkájának jelentős része online végezhető, így remekül le tudja követni párja pályafutását, és alkalmazkodni tud a változásokhoz.

Novothny Somát természetesen megkérdeztük az Európa-bajnokságról is, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mire számít a német válogatott elleni szerdai csoportmeccsen a mieinktől. – Nem könnyű a helyzet, mert a német válogatott hazai pályán játszik, és a skótok elleni sima sikert követően óriási az önbizalma. Ha megint nyernek, biztosan mennek tovább, erre pályáznak, náluk az is szempont lehet, hogy plusz pihenési lehetőséghez jussanak egy nehéz tornán. Nálunk is mindenki fogadkozik, de így is kell, mert muszáj javítanunk. Bízom benne, hogy a csapat képes a meglepetésre. Lang Ádám gyerekkori barátom, többször is találkoztam vele a felkészülésük alatt, tudom, hogy nagyon akarnak bizonyítani a játékosok. Ehhez az is kell, hogy helyén legyen az önbizalmuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!