Itt az utód?

Novák Miklós

Évek óta tart a polémia arról, ki léphet Cristiano Ronaldo és Lionel Messi örökébe, azaz ki lehet az őket követő korszak legnagyobb egyénisége. Az Európa-bajnokságon közelebb kerültünk a válaszhoz.

Sokáig Kylian Mbappénak állt a zászló. Nem véletlenül. A franciák üdvöskéje csupán tizenkilenc évesen tagja, sőt erőssége volt a 2018-ban világbajnok válogatottnak. Mbappé vitán felül továbbra is napjaink egyik legjobbja, de hat éve fényesebb jövőt jósoltak neki. A Paris Saint-Germainnel nem nyert Bajnokok Ligáját, és a mostani Európa-bajnokság immár a harmadik nagy torna, amelyen Franciaország trófea nélkül marad. Ráadásul amíg másfél éve a katari vb-n Mbappé tündökölt, gólkirály lett, Németországban egyetlen gólt szerzett, azt is büntetőből.

A Manchester City norvég gólgyárosa, Erling Haaland volt a másik jelölt. Roy Keane az apjával fennálló konfliktus miatt (anno ő rúgta le Alf Inge Haalandot, akinek emiatt derékba tört a pályafutása) nyilván szándékosan becsmérelte negyedosztályú játékosnak az ifjabb Haalandot, de kétségtelenül van benne némi igazság, hogy a norvég jegenye olykor csetlik-botlik a pályán, nem mérhető a nagy elődökhöz.

Aztán berobbant a brazil Vinícius és az angol Jude Bellingham. Vinícius kiváló futballista, de finoman szólva is megosztó személyiség. Bellingham pedig, nos, ő éppen az Európa-bajnokságon mutatta ki a foga fehérjét. A kétségtelenül látványos gólján és a sportszerűtlen, irritáló mozdulatán felül mást nem nagyon láttunk tőle, együtt szenved az angol csapattal (amely ettől persze lapzártánk után bejuthatott a döntőbe).

Nem véletlenül említettük ezt a négy futballistát. Egyaránt 180 millió euróra becsült piaci értékkel ők a világ legértékesebb játékosai. A jelenlegi helyzet szerint legalábbis.

A mértékadónak tartott Transfermarkt következő frissítése után ez a helyzet várhatóan megváltozik. Az Eb-n nyújtott teljesítménye alapján a jelenleg 120 millió euróval a nyolcadik

Jamal Musiala biztosan feljebb lép,

nem lepődnénk meg, ha egyből akár az élre. S akkor ott van még a július 13-án, a döntő előtti napon még mindig csak a tizenhetedik születésnapját ünneplő Lamine Yamal. Ha ebben az ütemben fejlődik tovább, ő tényleg mindenkit lepipálhat.

A marokkói származású ifjú az elmúlt hetekben több közös képet posztolt Lionel Messivel. Immár a pályán is felnőtt mellé. A franciáknak lőtt csodás góljával Yamal végképp igazolta, hogy méltó lehet Messi örökségére.