Vb 2022

2022.12.17. 13:54

Marokkó lehet a negyedik Európán kívüli bronzérmes

Ha Marokkó nyeri a katari labdarúgó-világbajnokság szombaton 16 órakor kezdődő bronzmeccsét, nemcsak az első afrikai, hanem a negyedik Európán kívüli ország lehet, amelyik megszerzi a harmadik helyet.

nemzetisport.hu

A francia Ousmane Dembele (j) és a marokkói Jahja Attiat- Alláh a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elõdöntõ mérkõzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ebben az esetben 44 éves szünet után fordul elő újra, hogy csak egy európai csapat áll fel a dobogóra. Marokkó és Horvátország három hete, a csoportmeccsek során gól nélküli döntetlent játszott egymással, így könnyen eljuthatnak a tizenegyespárbajig. Márpedig olyat még egyikük sem vesztett a vb-k történetében...

- A FIFA legutóbbi világranglistáján a horvátok a 12. , a marokkóiak a 22. helyet foglalják el. A Transfermarkt játékospiaci portál szerint Luka Modricék keretének összértéke 377 millió euró, ami több mint a másfélszerese az afrikai válogatotténak (241.1 millió euró). A horvátok legértékesebbre becsült labdarúgója az RB Leipzig ballábas középső védője, Josko Gvardiol, 60 millióval (akiért a héten szárnyra kelt hírek szerint hamarosan akár 100 millió eurós ajánlatot is tehet az angol Manchester City), a marokkóiak közül pedig a PSG futballistája, Asraf Hakimi 65 millióval.

- A dél-európaiak kerete egy kicsit idősebb,  az átlagéletkoruk kereken 28 év, miközben az Atlasz Oroszlánjainak 26.8. Mindkét válogatott túlnyomó többsége légiós, a horvátoknál 20, a marokkóiaknál 23 játékos keresi külföldön a kenyerét.  

- Mindössze kétszer mérkőztek meg eddig egymással. Először 1996 decemberében Casablancában a II. Hasszán Kupa elődöntőjében 2–2-re végeztek, majd a tizenegyespárbajt 7–6-ra nyerték meg a horvátok. Másodszor alig három héttel ezelőtt a katari vb csoportküzdelmeinek első fordulójában egy unalmas meccsen al-Horban 0–0-t játszottak.

Forrás: nemzetisport.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!