Vb 2022

2022.12.08. 15:03

Van Gaal rutinja és Messi zsenialitása is dönthet a holland-argentin negyeddöntőn

Lionel Messi klasszisa és a rutinos Louis van Gaal taktikája kulcsszerepet játszhat a holland–argentin negyeddöntőben pénteken a katari labdarúgó-világbajnokságon.

MTI

Lionel Messi argentin csapatkapitány

Fotó: Friedemann Vogel/MTI

Négy éve az oroszországi tornán nem voltak ott a narancsmezesek, előtte viszont két alkalommal is éremmel térhettek haza: 2010-ben csupán a finálé hosszabbításában maradtak alul a spanyolokkal szemben, 2014-ben pedig a házigazda brazilok elől kaparintották meg a bronzot. Utóbbi tornán a Lionel Messi vezette argentinok az elődöntőben gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel győzték le Hollandiát, aztán a fináléban hosszabbítás után kaptak ki a németektől. Legutóbb nem nyúlt ilyen hosszúra a menetelésük, a későbbi győztes franciák 4-3-ra kerekedtek föléjük a 16 között.
Eddig összesen kilenc alkalommal találkoztak egymással a felek, a transfermarkt adatai szerint négy holland és három argentin siker mellett két döntetlen született.
Ezúttal más-más előzmények után várhatják, hogy a Luszaili Nemzeti Stadionban magyar idő szerint pénteken 20 órakor felhangozzon a spanyol Mateu Lahoz sípjele. A holland csapat legutóbb a tavalyi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében szenvedett vereséget: Budapesten, a Puskás Arénában 2-0-ra kapott ki Csehország legjobbjaitól. Azóta 19 mérkőzést vívott meg veretlenül, közte a teljes vb-kvalifikációs sorozatot, s eddig a katari tornán sem talált legyőzőre: a Szenegál és a házigazda Katar elleni 2-0-s siker között a csoportelsőségbe az Ecuador elleni 1-1-es döntetlen is belefért, a nyolcaddöntőben pedig nem okozott gondot az Egyesült Államok megverése (3-1).
Fokozatosan javuló formát mutat a vb-re 36 meccses veretlenségi szériával érkezett dél-amerikai rivális: a csoportkör nyitófordulójában óriási meglepetésre 2-1-re kikapott Szaúd-Arábiától, hogy aztán Mexikót és Lengyelországot 2-0-ra legyőzve megnyerje csoportját, a 16 között pedig 2-1-es sikerrel ejtse ki az ausztrál együttest.
Az argentin válogatott kétséget kizáróan függ Messi teljesítményétől, aki pályafutása 24. vb-mérkőzésére készül, ezzel egy találkozóra közelítené meg az örökrangsort vezető német Lothar Matthäust. Ugyanakkor, amint az ellenfél csapatkapitánya, Virgil van Dijk kiemelte: a holland válogatott nem ellene, hanem Argentína ellen lép pályára.
,,Cristiano Ronaldo mellett az elmúlt évtizedek egyik legjobb játékosa a világon. Ő vezeti Argentínát, mindannyian tudjuk, hogy mire képes, ugyanakkor több jó játékos is van a csapatukban, aki a különbséget jelentheti, akire oda kell figyelni, és mi ezt is fogjuk tenni" fejtette ki a holland védelem oszlopos tagja. Elárulta: minden eshetőségre, így a tizenegyespárbajra is felkészültek.
Nagy segítséget jelenthet számukra az Oranjét már harmadik periódusban irányító Louis van Gaal tapasztalata: a 71 esztendős szakember a 2014-es világbajnokságon bronzérmet nyert a nemzeti csapattal. A másik kispadon jóval fiatalabb szövetségi kapitány ül, a 44 éves Lionel Scaloni 2018 óta vezeti az Albicelestét, tavaly Copa América-sikerig jutott a válogatottal.
A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti. A győztes a legjobb négy között a HorvátországBazília párharc továbbjutójával találkozik.

Negyeddöntő:
HollandiaArgentína, Luszail 20.00, v.: Mateu Lahoz (spanyol)
A várható kezdőcsapatok:
Hollandia:
---------
Andries Noppert Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Nathan Ake Denzel Dumfries, Frenkie de Jong, Marten de Roon, Daley Blind Davy Klaassen Cody Gakpo, Memphis Depay
 

Argentína:
---------
Emiliano Martínez Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Marcos Acuna Enzo Fernández, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister Ángel Di María, Lionel Messi, Julian Álvarez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!