Foci

2010.06.07. 06:43

Jabulani, azaz a labda

Közel négy évig fejlesztették a pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdáját, amely a Jabulani (Ünneplés) nevet kapta.

MTI

A játékszer külső burkolatát nyolc különálló részből illesztették össze, az új Grip'n'Groove elnevezésű technológia pedig bármilyen körülmények mellett is stabil repülést és tökéletes tapadást biztosít. A Jabulani a teljes felületen kialakított barázdák miatt eddig soha nem tapasztalt repülési tulajdonságokkal rendelkezik - az adidas szerint.

"A lehető legpontosabban lehet vele célozni, ugyanakkor a fogása tökéletes, s a levegőben rendkívül szépen száll" - mondta Thomas van Schaik, az adidas PR-vezetője.

Ennek ellenére több játékos igen élesen bírálta a labdát. Az elmúlt hetekben többek között Julio Cesar, a brazilok, Claudio Bravo, a chileiek, és Gianluigi Buffon, a címvédő olaszok kapusa is élesen kikelt az adidas-labda ellen. A hálóőrök szerint "szörnyű", "rettenetes" és "alkalmatlan" az általuk strandröplabdához hasonlított játékszer, amely "bizarr dolgokat művel magaslaton és tengerszinten egyaránt". Buffon véleménye így hangzott: egy ilyen fontos tornán "szégyen, hogy ezzel a labdával kell futballozni".

A német sportszergyártó cég sorozatban 11. alkalommal készítette el a futball-világbajnokság hivatalos játékszerét, s a vállalat képviselői a csoportsorsolás előtt megtartott decemberi bemutatón azt mondták, eddig ez a leggömbölyűbb vb-labda.

A Jabulanit az előzetes tervezés után laboratóriumi körülmények között tesztelték, majd klubcsapatok - köztük a Bayern München és az AC Milan - játékosai próbálhatták ki.

A labda fehér alapfelületén három, lekerekített élű háromszög alakú színes minta látható. A 11 szín a 11 hivatalos dél-afrikai nyelvet, a 11 helyi törzset, valamint az afrikaiak lelkének sokszínűségét szimbolizálja.

Szakértők szerint a 119,95 euróba kerülő játékszerből akár 20 millió példányt is értékesíthetnek. Az eddigi eladási rekordot a 2006-os németországi vb hivatalos labdája, a Teamgeist (Csapatszellem) tartja, amelyből 15 millió darab kelt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!