Foci

2011.05.17. 15:25

Utánpótlás: Ízelítőt kaptak

Veszprém - Nem áltatjuk magunkat, bizonyosak vagyunk benne, hogy túl sokaknak nem emelkedik az egekbe a vérnyomása attól, ha eláruljuk: alábbi írásunk a Veszprém FC USE-Zsámbék U-19-es labdarúgó bajnoki mérkőzésről szól. Akkor miért a cikk? Megvan a válaszunk.

Horváth Gábor

- Hallod? Én nem engedném műfüvön játszatni a meccset. Ez milyen előny már nekik?  - hallgatom ki vétlenül néhány vendégszurkoló párbeszédét, akik valószínűleg nem tartoznak a túlságosan érdeklődők csoportjába, hiszen  a késésben lévő újságíróhoz hasonlóan - jó tíz perccel a kezdés után érkeznek, és baktatnak komótosan a lelátóként szolgáló domboldal irányába.
A megszólított, kopasz, hurkás nyakú fickó nem méltatja válaszra társa "műfüves" felvetését, talán arra gondol, hogy nem túl gáláns dolog előre kibúvókat keresni.
Az Erdész utcai pályán Veszprém FC USE-Zsámbéki SK meccs van. Mit meccs? Rangadó. Az U-19-es II. osztály közép D csoportjának első helyezettje fogadja a másodikat, öt forduló van hátra, s csak egyetlen pont közüttük a különbség. Az előzmények sem akármilyenek: a két fél zsámbéki találkozóján ősszel a hazaiak nyertek 3:1-re. Akkor kiderült, hogy a Budapest közeli kisváros szurkolói igencsak komolyan veszik a fiatalok bajnoki küzdelmét, hiszen az ideges hangulatú derbin épp ők maguk hajszolták bele csapatukat (egyesek szerint a bírót is) a hazai sikerbe. A "zsámbéki front" lelkesedését jelzi, hogy közülük néhány hete sokan kilátogattak a Bicske-VFC meccsre is, ám akkor hiába bíztak a vendégek botlásában.

Ami a másik oldalt illeti: a bakonyiaknál is komoly várakozás előzte meg az ütközetet. Az összeállása óta szinte minden idényben verhetetlen alakulatot alkotó korosztálynál kimondva-kimondatlanul örültek, hogy végre akad egy olyan ellenfél, amely valódi riválisnak tekinthető.
Mindez az utóbbi évek legnépszerűbb megyei utánpótlás találkozóját eredményezi, jó kétszázan figyelik feszülten az útjára induló labdát és az azt hálóba juttatni kívánó főszereplőket.

 

 

A nap hétágra süt, a hangulat remek és békés, egészen addig, amikor már elveszni látszik a három pont és így a bajnoki cím a vendégeknek. A Zsámbék derekasan küzd, de ez ma nem elég a magabiztos veszprémiek ellen. A vak is látja a tudásbeli különbséget, a vendégszurkolók jelentős része azonban nem veszi tudomásul. - A k.... anyád! - üvölti a hazaiak csatárának az egyikük, a többiek pedig a játékvezetőt veszik verbálisan célba. Mindegy, mi történik a pályán, a bíró hülye, a hazai játékosok pedig mind csaló semmirekellők.

A hangadókat nem zavarja, hogy játékosaik/gyerekeik sportszerű küzdelmet vívnak a műgyepen, ontják a szidalmakat. A feszültség fokozódik, a kopasz, hurkás nyakú sörrel próbálja hűteni a kedélyeket, de nem a torkán ereszti le az italt, hanem ügyes mozdulattal néhány veszprémit vesz vesz vele célba. A levegőbe locsolt nedüt gyártó cég marketingesei valószínűleg nem erre gondoltak, amikor kiötölték, hogy a magyar focival népszerűsítsék termékeiket.
A balhé szerencsére eddig tart, a fiatalok némi ízelítőt kaphattak abból, hogy mi vár rájuk, ha a labdarúgásban képzelik el a jövőjüket. A pályán boldogan ugrándozó, saját táborukkal lepacsizó veszprémieket persze mindez nem különösebben érdekli. Nem sejtik, hogy nemsokára talán épp ők, vagy az utánuk jövő tehetségek tehetnek a legtöbbet azért, hogy valami pozitív változásnak induljon a jövőben a futballpályákon, illetve azok környékén.

 

 

VFC USE-Zsámbéki SK 3:1 (1:0). Veszprém, 200 néző, V.: Szilasi. Veszprém: Varga  Hazuga, Tóth, Khiesz, Horváth, Ihász (Zömbik), Farkas, Fejes (Babik), Meiczinger, Burcsik, Novothny. Edző: Palotai Nándor. A 35. percben Khiesz szöglet után szép mozdulattal csúsztatott fejjel a kapuba. A 63. percben remek támadást követően Novothny értékesítette Babik passzát. Hat perccel a vége előtt Dobsa találatával szépített a Zsámbék, ám nem sokkal később Babik (Novothny gólpasszából) bebiztosította a győzelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!