Foci

2012.06.27. 06:27

Célegyenesben a spanyolok, portugálok, németek és az olaszok

Szerdán és csütörtökön, az elődöntők után már tudjuk, hogy melyik két csapat lép majd pályára Kijevben, a vasárnapi döntőben. Erre még mind a négy válogatott kandidál.

Matók János

Minap az egyik jó ismerősöm, aki amúgy a hazai labdarúgásban munkálkodik vezetői szinten, azt találta mondani mosolyogva, de halálosan komolyan: Meglásd, két sportszergyártó márka csap majd össze egymással a döntőben!

Kételkedve legyintettem, de ahogy közeledett az elődöntők ideje, gondolkodóba estem. Szerdán a spanyolportugál, amíg csütörtökön a németolasz összecsapás kerül terítékre. Négy csapat, három különböző felszerelésben, de engedelmükkel a bújtatott reklámot elkerülendő, a multik nevét mellőzöm, aki jártas, figyelmes ezen a területen, az úgy is tudja, hogy ki, milyen cuccost ölt magára...

Ám felettébb érdekes a dolog, már csak azért is, mert ismerősöm logikája szerint kizárt a németspanyol döntő, hiszen mindkét csapat ugyan-abból a nagykereskedelmi raktárból vásárol. És akkor most térjünk rá a ma 20.45-kor kezdődő hispánluzitán (hogy ne mindig spanyolportugált említsünk) szomszédvárak rangadójára. Ami szerfelett pikánsnak ígérkezik. Ha például a Real Madrid portugáljaira gondolunk (Pepe, Fábio Coentrao és Cristiano Ronaldo), akik spanyol klubtársaikkal (Iker Casillas, Raúl Albiol, Alvaro Arbeola, Sergio Ramos, Xabi Alonso) nézhetnek farkaszemet, ráadásul Mourinho mester szemei előtt...

Aki nyilván és egyértelműen honfitársai győzelméért szorít majd, de az is kétségtelen, hogy ökölbe szorul majd a keze, ha netán azt látja, amikor Xavi, Iniesta, vagy Fábregas alaposan felfűzi Ricardo Costáékat. Mert a fent említett urak, ugye az örök ellenség, a Barcelona klasszis játékosai, s ez így már vérlázító is lehet Mourinhonál. Miként az lehet a túloldalon Ronaldo jó teljesítménye is, feltéve, ha elkapja a fonalat, illetve ha bejönnek a rá jellemző biciklicselek úgy, hogy közben nem dobja le a láncot. Persze, nem csak egy-egy futballistán múlik a siker, a mérkőzés alakulása, a csapatjátékon lesz a hangsúly.

A portugálok amúgy 8 év után juthatnak be ismét az Európa-bajnokság döntőjébe: 2004-ben, a hazai rendezésű Eb csoportkörében Nuno Gomes góljával 1-0-ra legyőzték a spanyolokat, ám a döntőben 1-0-ra kikaptak a görögöktől.

A spanyolok meg címvédőként 2008-ban a németeket verték 1-0-ra nyilván szeretnének még Kijevbe elutazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!