Foci

2014.09.03. 10:05

A mester emlékére

Várpalota - Gyermek- és öregfiúk csapatok emléktornával tisztelegnek a hétvégén a Várpalotai Bányász egykori kiváló játékosa és edzője, Terbe Benjamin előtt.

Szabó Péter Dániel

Terbe Benjamin 1949-től játékosként 201 mérkőzésen 55 gólt szerzett a Várpalotai Bányász színeiben, 1958 és 1974 között pedig összesen 337 meccsen vezette edzőként a csapatot. Nem véletlen tehát, hogy a Rákóczi Telepi Tagiskola csarnokában szombaton 13 órakor kezdődő emléktornájának névadója az 1996-ban elhunyt mester.

- Az első a foci, a csapat volt neki. Ha itthon játszottak a fiúk, akkor egy gyors ebéd után cipőpucolás, majd eltűnt, s csak este 10 óra környékén láttuk újra - mondta el a Naplónak az édesapja nevét viselő fiú, Terbe Benjamin. Testvére, László rögtön hozzáteszi, szombaton ebéd után szinte az egész város meccsre indult. Ünnep volt minden mérkőzés.

Terbe Benjamin, az edző

Aztán Szabó Béla veszi át a szót, aki Einreinhof Attilával, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnökével évek ótaszervez emléktornát a Bányász egykori nagyságainak tiszteletére. - Rengeteget tett a sikerekért. Edzőmeccseket szervezett magasabb osztályú gárdák ellen, a Fradinak rendszeres vendégei voltunk. Szakmailag is képezte magát. Vallotta: a taktikai felkészültség mellett a jó erőnlét a titka mindennek mesélt egykori játékostársáról, majd mesteréről Szabó Béla.

Az eredmények Terbe Benjamint igazolták. 1964-ben NB III-ban, majd 1966-ban az NB II-ben is bajnokságot nyert a gárda, később az NB I/B-ben stabil középcsapattá vált a Bányász. 1974 ben aztán, 337 mérkőzést követően befejezte az edzősködést. Azóta sem akadt senki Várpalotán, aki csak megközelítette volna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!