Foci

2015.11.23. 14:40

Rugovics: Kimondhatatlanul boldog vagyok

„Magyarországnak jelenleg nincs futballkultúrája, de az Európa-bajnoki részvétel lökést adhat ahhoz, hogy újra legyen.” Megyénk egyik legmagasabban rangsorolt szakemberével beszélgettünk a magyar labdarúgó-válogatott sikeréről.

Horváth Gábor

Pontosabban a magyar labdarúgás sikeréről, hiszen az Eb-szereplés kiharcolása semmiképpen sem csak egy együttes érdeme, hanem összetett, hosszú távú folyamatok eredménye. Rugovics Vendel szerint mindenképpen az. – Kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez a magyar futball közös sikere – kezdte a beszélgetést Rugovics Vendel, a megyeszékhely utánpótlás-klubjának szakmai vezetője. 

A Veszprém FC USE-t jelenleg két saját nevelés képviseli a felnőtt nemzeti válogatottban – Lang Ádám a pótselejtező mindkét meccsét végigjátszotta, Osváth Attila sérülés miatt nem volt a keretben –, így a bakonyiak közvetlenül is érintve voltak a nagyszerű eredményben. 

– A hatalmas siker borítékolható volt, csak az ideje volt kérdéses. Miért mondom ezt? Azért, mert az elmúlt időszakban tanulmányutakon bejártam fél Európát, és azt tapasztaltam, hogy ma azok az országok sikeresek, jutnak ki nagy tornákra, amelyeknek van nemzeti utánpótlásprogramjuk. Legalább másfél évtizede rendelkeznek konkrét futballfejlesztési tervekkel, célokkal. Szakmai oldalról semmi olyat nem láttam, amit mi itthon ne csinálnánk, és nem értettem, hogy akkor miért nincs áttörés a futballunkban. Ma már tudom, hogy egyszerűen csak türelmetlen voltam. Nálunk épp az ezredforduló környékén kezdődött el az a folyamat, amelynek beteljesedése volt a Norvégia elleni siker. Elindult az UEFA-edzőképzés, majd a Bozsik program. 

A korábbi kiváló futballista szerint a nemzeti labdarúgó-utánpótlásprogram volt az, amely visszahelyezte Magyarországot az európai futballtérképre.

Rugovics Vendel szerint az átfogó focifejlesztés segítségével a társadalom is egészségesebb lesz
Fotó: Penovác Károly

– A norvégverő keretből Németh Krisztián, Kádár Tamás, Kovács István, Lang Ádám, Pekár László, Kleinheisler László, Kalmár Zsolt és Nagy Ádám is „bozsikos” volt. A kezdőcsapat felét ezek a fiatalok alkották, a másik felét pedig tapasztalt, idősebb labdarúgók. Egészséges ötvözet, amelyet a szövetségi kapitány bátran és jól rakott össze. A fiatalok beépítése létkérdés, Magyarország eddig eltékozolta tehetségeit. Bernd Storckot személyesen nem ismerem, de maximális elismerést érdemel a német szakember. Ugyanazt a harcot vívom, mint ő. Tizenöt éve igyekszem a fiatalokat előtérbe helyeztetni, persze, mint utánpótlás-szakembernek, ez is az érdekem, feladatom. 

Rugovics Vendel természetesen egyáltalán nem gondolja, hogy innentől kezdve már hátra lehet dőlni. – Magyarországnak jelenleg nincs futballkultúrája, de az Európa-bajnoki részvétel lökést adhat ahhoz, hogy újra legyen. Most kell továbbfejlődni.

Az egyik legfontosabb feladat az lenne, hogy összefésüljük a szövetség szakmai programját az akadémiák munkájával.

 Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!