Gazdaság

2006.06.06. 22:00

Márkás holmit egy turkálóból

<b>rzik versenyképességüket a használtruha-kereskedések</b>

Mórocz Zsolt

Angol importból származik a menõbb helyeken beszerezhetõ holmik nagy része, mert ezek között található a legtöbb márkás darab. A kilencven százalékban hasz-nált, tíz százalékban azonban gyakran új ruhákat árusító turkálók kínálata naponta is változhat, ami az egyik legkomolyabb fegyvertény a népsze-rûségük növelésében. A vevõk ugyanis folyton azt érzik, hogy ha csak egyetlen napot is kihagynak, lemaradnak valamirõl. Bár alkalmi vételbõl szinte soha nincs hiány, sokan még az ebédszünetüket is feláldozzák, hogy beugorjanak - mesélik az eladók. Tapasztalataik szerint egyre kevésbé jellemzõ, hogy az emberek takarékossági szempontból választják a turkálókat, annál is inkább, mivel a ruhák között gyakran egy-egy vadonatúj is felbukkan. Az igényes, jó nevû külföldi láncok ugyanis végsõ megoldásként így szabadulnak meg a nyakukon maradt kollekciótól és mérséklik veszteségüket - mondja egy, a megyeszékhelyen két használtruha-kereskedést is mûködtetõ kereskedõ. Ezért is fordulhat elõ, hogy például ugyanabból a szandálból több színben is válogathat a vevõ, akár már 1500 forint körüli összegért, ami még a multik és üzletláncok olcsó, két-háromezer forintos árainak is alatta marad. A sokszor csak egyszer mosható kínai ruhákkal szemben ráadásul a márkás holmik akkor is a minõséget képviselik, ha nem a legújabb trendet jelenítik meg. - A vadiúj, kínai gagyinál mindenképpen jobbak - állítja Tímea, aki ruhatárának szinte minden darabját a turkálókban szerezte be. A pultosként dolgozó fiatal lány azt mondja, bár gyakori vevõnek számít, mostanában sem költ többet ruhára, mint azelõtt. A a legtöbb nõhöz hasonlóan viszont õ is szeret változatosan öltözködni, különösen olyan darabokba, amelyek quotnem jönnek szembe vele a sétálóutcánquot.
Mivel a turkálók forgalmának nyolcvan százalékát Tímeához hasonlóan a törzsvevõk adják, az új ruhákat árusító kereskedõk továbbra is inkább a kínai üzletekben lát- ják a nagyobb konkurenciát. Utóbbiak egyébként nemcsak rájuk, de a second hand shopokra is veszélyt jelentenek, hiszen az áraik gyakran még az ottaniaknál is alacsonyabbak. Bár van még olyan használtruha-kereskedés, ahol kilóra mérik a ruhákat, a népszerûbb üzletek darabonként árazzák be a szépen kivasalt és vállfára akasztott holmikat. A már említett lábbeliken kívül egyébként táskát, bizsukat, fürdõruhát és fehérnemût is árulnak, a legkeresettebbek évek óta mégis a pólók és a farmerek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!