Gazdaság

2006.06.14. 22:00

Mostohagyerek lett az ifjúság?

<b>Üdülési csekket a fiataloknak is - Vízumkényszer az oroszoknak - Csökkenõ táborozási támogatások</b>

Mórocz Zsolt

A külföldi vendégforgalom jelentõsen, a belföldi kisebb mértékben tér el a tavalyitól az északi és déli parti szolgáltatók elõrejelzései alapján. Ezzel együtt összes-ségében húsz-harminc százalékos vendégéjszaka-csökkenéssel lehet számolni az ifjúsági szálláshelyeken.
Bogó Ágnes elmondta a csökkenést többek között az okozza, hogy a családok jó része anyagilag nem engedheti meg magának a táborok költségeit. Egy 2004-es felmérés szerint ez a gyermekek 48 százalékát érinti. Az értékesítést kedvezõtlenül befolyásolja az is, hogy az ifjúság továbbra sem veheti igénybe az üdülési csekket, pedig ez jelentõsen dinamizálná a vendégforgalmat. quotLehet tankolni, Forma- 1-es belépõt meg horgászjegyet venni, csak táborozásra nem használható az üdülési csekkquot - mondta az ügyvezetõ. De jóval kevesebb a hátrányos helyzetû fiatalokra, erdei iskolára szánt pályázatok támogatása és a táboroztatásra fordítható pénz is az elõ- zõ évben 1, 5 milliárd forinttal csökkent a 2,5 millió gyermekkorúra szánt támogatás összege.
Bogó Ágnes szerint 2002-ben jó kezdeményezésnek indult a kormányzati finanszírozással történõ nyári balatoni táboroztatás, de erre évrõl évre csökkent a keret.
A külföldiekkel kapcsolatban az ügyvezetõ megjegyezte továbbra is kedvezõtlenül érinti az ifjúsági turizmust az orosz piacot sújtó vízumkényszer, amitõl még a nagyobb fesztiválokon részt vevõk esetében sem tekintenek el. Zánka vonatkozásában egyébként optimista az ügyvezetõ itt az orosz területekrõl forgalomnövekedés várható.
A problémáknak ezzel még nincs vége az ügyvezetõ ki-emelte azt is, a szálláshelyek döntõ többsége forrás hiányában komolyabb fejlesztéseket nem tud végrehajtani, a rendelkezésre álló pénzösszeg csupán állagmegóvásra elegendõ. A szálláshelyek nagy része egyébként már ötödik éve árat sem emelt.
Az idei feladatok gyakorlatilag megegyeznek a három évvel ezelõttiekkel, ugyanis azóta jelentõs elõrelépés nem történt - hangsúlyozta Bogó Ágnes. Eszerint elõször is fel kellene mérni az ifjúsági célú közösségi vagyont, támogatni a vízumdíjkedvezménnyel a beutazóturizmust, az üdülési csekket kiterjeszteni a fiatalokra, pályázatokkal támogatni a táboroztatást, és ki kell dolgozni egy fejlesztési programot is a gyermeküdültetésre és az ifjúsági turizmusra vonatkozóan. - El kell dönteni, szükség van-e erre a termékre - jelentette ki Bogó Ágnes.
Archív fotó Andrónyi András

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!