Gazdaság

2006.06.08. 22:00

Regionális a hivatal

<b>Az MVH feladata kérelmek befogadása és ellenõrzése</b>

Mórocz Zsolt

Dr. Soós Kálmán, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal veszprémi kirendelt-ségének vezetõje elmondta, hogy Magyarországon 2003. július elsejei hatállyal hozták létre országos hatáskörû szervként az MVH-t, mely az uniós és hazai források kezelésével úgynevezett kifizetõ ügynökségi feladatokat lát el.A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladat- és hatáskörébõl adódóan lát- ja el mindazon végrehajtási és kifizetõügynökségi tevékenységeit, melyek egyrészt az Európai Mezõgazdasági Orientációs és Garanciaalap, másrészt a Sapard elõcsatlakozási alap kezeléséhez tartoznak. Ennek keretében többek között ellátják az egyes közösségi termékpálya-rendtartások szabályozási eszközeinek mûködtetését, az EU bel- és külpiaci támogatásainak kezelését, az intervenciós rendszer mûködtetését, a közvetlen kifizetések kezelését, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések lebonyolítását.A különbözõ alapok pénzeszközeihez a kedvezményezettek kérelmek, valamint pá-lyázatok benyújtásán keresztül juthatnak, melyek beadása, valamint finanszírozása is határidõkhöz, jogosultsági kritériumokhoz, szigorú eljárási és ellenõrzi rendszerek-hez van kötve. A hivatal törvényekkel, rendeletekkel és eljárásren- deletekkel (intézkedésenként kidolgozott végrehajtási és mûködési kézikönyvekkel) szabályozott feladatait központi szerve, illetõleg az önálló jogi személyiséggel nem rendelkezõ területi szervei (megyei kirendeltségek) útján látja el.
A Veszprém megyei kirendeltség az agrárium és a vidék fejlesztése területén (pályázatokhoz között beru- házások esetében) - másik hat kirendeltséghez hasonlóan - regionális hatáskörrel rendelkezik.
A különbözõ pályázatok nagyon szigorú eljárásrendeken keresztül (pályázatkezelés, közbeszerzés, szerzõdéskötés, jelzálogszerzõdés, számlakezelés, helyszíni ellenõrzés, monitoringtevékenységek) kerülnek feldolgozásra, melyekhez folyamatba épített vezetõi és keresztellenõrzések is társulnak.Ez a szigorúság a pénzalapok védelmét, a támogatások hatékony felhasználását, va-lamint az quotértéket a pénzértquot uniós alapelv betartását kell, hogy szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!