Gazdaság

2006.07.05. 02:25

Csökken a mérleg hiánya

Folyó áras forintadatokból számítva az export 21, az import 19 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme szerényebb, 16, illetve 14 százalék ...

Mórocz Zsolt

Folyó áras forintadatokból számítva az export 21, az import 19 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme szerényebb, 16, illetve 14 százalékos volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A külkereskedelmi mérleg hiánya 211 milliárd forintot (833 millió eurót) tett ki, 18 milliárd forinttal (99 millió euróval) kevesebbet, mint egy évvel korábban. Áprilisban a forgalom értéke kisebb mértékben bővült, mint az év első három hónapjában, ami jelentős részben az első negyedév során dinamikus forgalomnövekedést el-érő személygépkocsik, közúti gépjárműmotorok kereskedelmében tapasztalt ütemcsökkenéssel magyarázható. A teljes forgalom növekedési ütemének mérséklődése az egyenleg javulásával párhuzamosan ment végbe az áprilisi deficit alig a fele a tizenkét hónappal korábbinak, és alacsonyabb az első negyedévre jellemző havi értéknél. A január-áprilisi forgalom forintárszínvonala exportban öt, importban nyolc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami - a forint hatszázalékos gyengülését figyelembe véve - exportban egyszázalékos devizaárszint-csökkenést, importban pedig másfél százalékos devizaárszint-növekedést jelent. A cserearány mintegy három százalékkal romlott, ez az energiahordozók kereskedelmében tapasztalt árszint-növekedés következménye.Az első négy hónapra együttesen számított adatok alapján a teljes export értéknövekményének 63, az importnak pedig 42 százaléka a gépek és szállítóeszközök kereskedelmében mutatható ki, amely árufőcsoport volumene exportban 18, importban 13 százalékkal emelkedett. A gépjárműmotorokat és azok alkatészeit jelentős értékben tartalmazó energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelmének forintértéke a forgalom mindkét irányában ötödével bővült. A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése tizenöt, az importé tíz százalékot tett ki. Az exportnövekedés legfőbb hordozói a több mint egyharmadnyi folyó áras növekedést el-érő vegyi áruk voltak, amelyen belül a gyógyszerek és gyógyszerkészítmények forgalma közel másfélszeresére növekedett. Importban a szakmai, tudományos és ellenőrző készülékek forgalma mintegy 2,3-szeresére (122 milliárd forintra) nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!