Gazdaság

2006.07.25. 02:28

Csökkenő adóhátralék

Veszprém (vi) - A hátralékkezelés célja az adófizetési kötelezettség törvényes határidőben történő teljesítésének folyamatos figyelemmel kísérése, a hátralékok növekedésének megakadályozása.

Mórocz Zsolt

Nagy Lászlóné, az APEH Veszprém Megyei Igazgatósága hátralékkezelési osztályvezetője elmondta kiemelten kezelik a nagy összegű hátralékosokat, a havi bevallóknál és az áfabevallásoknál értékhatár nélkül intézkednek. A kis összegű tartozásokat is folyamatosan figyelik, fizetési felszólításokat küldenek. Az intézkedést igénylő adózói folyószámlák felülvizsgálatának kiindulópontja a folyószámlákon már könyvelt és a belső folyószámla-egyeztetés napjáig esedékes, adónemenként kimutatott tényleges kötelezettség. Az elektronikus bevallási rendszer bővítésével lehetőség van a már esedékes, de a folyószámlán még nem könyvelt bevallások figyelésére. A megállapított hátralék beszedése érdekében az adózó által bejelentett bankszámlára on-line inkasszót indít. Az azonnali beszedési megbízásokat megelőzően nem küldenek értesítést az adózóknak, hiszen az önadózás rendszerében az ügyfelek minden kötelezettségükről tudnak. Az adózók többsége időben és rendben fizeti meg az adóját. A befizetés folyószámlára könyvelése két-három napot vesz igénybe. A befizetés elmaradása esetén az inkasszó benyújtása az első végrehajtási cselekmény. Amikor sem a fizetési felszólítás, sem az inkasszó nem vezet eredményre, további végrehajtási cselekményt foganatosítanak. Amikor a fizetési felszólítások megérkeznek, de a magánszemély adózó vagy egyéni vállalkozó nem rendezi folyószámláját, az ügyeket bírósági végrehajtónak adják át. Ilyenkor a terhek még növekednek, hiszen a bírósági végrehajtó költségeit az adózónak kell megfizetnie. Az adózás rendjéről szóló törvény rögzíti, hogy az adóhatóság a kötelezettségeket, valamint a befizetéseket és a kiutalásokat az adófolyószámlán adónemenként, költségvetési támogatásonként mutatja ki. Ha az adózónak az egyik adónemben tényleges túlfizetése van, más adónemben viszont tartozása, használja a 0617-es átvezetési bizonylatot. Ennek a nyomtatványnak a kitöltésével és benyújtásával az adóhatósághoz rendelkezhet az adónemek közötti összevezetésről. Tisztább, áttekinthetőbb lesz folyószámlája, és befolyásolhatja ezzel a felszámított késedelmi pótlék mértékét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!