Gazdaság

2006.07.13. 02:29

Saját erejük a siker záloga

Veszprém (tt) - A hónap elején ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a dolgozói tulajdonban lévő Veszprémi Nyomda Zrt. A jubileum kapcsán rendhagyó családi napot tartottak, amelynek napja pontosan egybeesett a július1-jei megalakulásukkal.

Mórocz Zsolt

A veszprémi nyomdászatnak százéves múltja van, ebből csak egy szelet, 15 év a Veszprémi Nyomda Zrt.-é. Mégis volt apropója az emlékezésnek, hiszen a rendszerváltást követően egy átalakuló cég - amit annak idején a dolgozók hoztak létre - képes volt a piacgazdasági feltételek között is megmaradni, megerősödni és megélni ezt a 15 évet, szögezte le Fekete Ist- ván vezérigazgató. Az elmúlt másfél évtizedben voltak sorsfordulóik. Az állami tulajdonú Veszprém Megyei Nyomdaipari Vállalat mindenevő volt, széles termékpalettával rendelkezett, amibe a napilap, a névjegykártya, az esküvői meghívó, a bérszámfejtő leporelló egyaránt belefért. Privatizáció nyomán 1991. július 1-jén jött létre a Veszprémi Nyomda Kft., amely 1992. április 1-jén részvénytársasággá alakult. A magá- nosítást követően a napilapgyártásban meghatározó jelentőséggel bírtak. Öt napilapot gyártottak, évi hatezer tonna papírt használtak fel, tájékoztatott Fehér-Badics Lászlóné gazdasági igazgató.A napilapos megrendelői kör azonban 1995-96-ban távozott, a kiadóvállalatok sa- ját nyomdákat építettek. A Veszprémi Nyomda elveszítette árbevételének felét, mégsem roppantak bele. A részvénytársasághoz svájci befektető társult, ennek köszönhetően meghonosították a színes technológiát. Jelen pillanatban mintegy nyolcvanféle periodikát nyomnak. Az egykoron klasszikus újságokra szakosodott társaságot ma már az ország egyik legjobb minőségben gyártó, színes rotációs nyomdájaként tartják számon.Az alapítás 15. évfordulóját, július 1-jét nagyszabású családi nappal tették emlékezetessé. Az rendezvény szintén július első napjára esett. A kollektíva mindent maga szervezett és hajtott végre. Olyannyira sok programot hoztak tető alá, hogy a hiva- talos művészeket le kellett mondani. Ez volt az első ilyen rendezvény a társaság életében, ezért sokáig emlékezetes marad a dolgozóinak.A cég vezetői összességében eredményesnek ítélték az elmúlt tizenöt évet, hiszen a szükséges változásokat, fejlesztéseket a társaság saját maga által kitermelt tőkéjé- ből valósították meg. Ennek a tükrében még inkább dicséretes, hogy fennmaradtak, s ma már évi kétmilliárdos árbe- vételt tudnak produkálni.Ahogy voltak a múltban, úgy a jövőben is lesznek kemény időszakok, a nyomda- ipari helyzet nem tűnik rózsásnak, vélekedett a vezérigazgató. Hazánkban a nyomdaipar területén igen jelentős kapacitástöbblet alakult ki. De nemcsak a belső, hanem a külső konkurenciával is meg kell küzdeniük. A társaság folyamatosan keresi a fennmaradás, a túl- élés lehetőségét, és a vezetők bíznak benne, hogy az erőfeszítéseik sikerrel járnak és lesz lehetőség a családi napos ünnepség megtartására - akár évenként is - a következő tizenöt évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!