Gazdaság

2006.10.11. 02:28

Nagy Ízutazás tökből főzött finomságokkal

Veszprém (kn) - Tök-életes főételhez érkezett a Nagy Ízutazás 2006 menüsora októberben. A hónap kiemelt régió- ja, a Nyugat-Dunántúl ugyanis tökfesztiválra invitálja az Ízutazókat.

Mórocz Zsolt

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Magyar Turizmus Zrt. Nagy Ízutazás programsorozata keretében minden régió egy hónapot kap, hogy bemutassa gasztronómiai remekeit. Októberben a Nyugat-Dunántúl ételeit, italait kóstolhatjuk meg. Magyarország 22 borvidéke közül három: a Pannonhalma- Sokoróalja, a soproni és a zalai található a régió területén, amelyek változatos borkínálatot biztosítanak a különleges ételek mellé. A jellegzetes nyugat-dunántúli ételek, ínyencségek, mint a krumpliprósza, a dödölle, a galambleves vagy a füstölt túró. Érdekes hagyomány a régióban az úgynevezett fumu készítése, ami nem más, mint egy feldíszített, baba alakú kalács, amit hajdan a keresztszülők vittek ajándékba a kisded családjának. Az Őrségben hagyományai vannak a tökös ételek készítésének. A tökös-mákos rétes, a sütőtök, a pirított tökmag és a tökmagolaj mellett más, kevésbé ismert népi ételeket is készítenek tökfélékből. Mindezek elkészítésének fortélyait bárki megismerheti a III. őrségi nemzetközi tökfesztiválon, ahol október 14-én, szombaton egész nap érdekes programokkal várják az érdeklődőket. A tökből készült ételek kavalkádja mellett lesz tökfaragás, töklökő verseny, töktombola, tökállatkák készítése, töklámpás felvonulás és táncház is. Délután megválasztják a tökkirályt és a töklovagokat, zenekarok és néptáncosok szórakoztatják a nagyérdeműt. A tökfesztiválon kívül lesz még szüreti vigadalom, gombanapok, gesztenyeünnep és murcifesztivál is a régióban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!