Gazdaság

2007.11.21. 03:28

Elektronikus ügyintézés

Veszprém (vi) - A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a NYENYI lappal kapcsolatos 2006. és 2007. évi adatszolgálta- tási kötelezettség elektronikus ügyintézés keretében is teljesíthető.

Varga Ibolya

Az év első napjától hatályos törvény és a végrehajtására kiadott rendelet szerint a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatszolgáltatást a nyilvántartásra kötelezett megbízása alapján meghatalmazottja, illetve képvi- selője is teljesítheti. A nyilvántartásra kötelezettnek az adatszolgáltatás teljesítéséhez az ügyfélkapu-hozzáféréssel rendelkező meghatalmazott, illetve képviselő természetes személyazonosító adatait az Országos Nyug- díjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell közölnie. A bejelentő laphoz mellé- kelni kell a meghatalmazás eredeti példányát az adatszolgáltatásra kötelezettnek az illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatási szervhez kell megküldeni. Az adatokban bekövetkező változást is a bejelentő lapon kell közölni. Az adatszolgáltatás teljesítésével meghatalmazott személy a foglalkoztatói (NYENYI) programot az ONYF internetes honlapjáról, a prog- ram működéséhez szükséges foglalkoztatói azonosító ál- lományt pedig az ONYF e-NYENYI rendszerének erre a célra kialakított funkciójával töltheti le. Az adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében történő teljesítése a NYENYI program által előállított exportállománynak a http://www.magyarorszag.hu/ portál Általános dokumentumfeltöltő szolgáltatásával valósul meg. Az adatszolgáltatásnak a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszeren keresztül történő beérkezéséről a központi rendszer adja az érkeztető számot is tartalmazó visszaigazolást. Az adatoknak a nyugdíj-biztosítási ágazat nyilvántartási rendszerébe történő befogadásáról, illetve hibás adattartalom vagy érvényes meghatalmazás hiánya miatti visszautasításáról az adatszolgáltatásra kötelezett, (meghatalmazást adó) foglalkoztató, a meghatalmazott (például könyvelőiroda) és az adatszolgáltatást teljesítő személy elektronikus úton, a bejelentő lapon közölt elektro- nikus levelezési címre értesítést kap. Az adatbefogadással kapcsolatos konkrét adatokat (például a személyhez rendelési hibalistát) tartalmazó PDF állományokat az ONY honlapjáról elérhető e-NYENYI rendszeren keresztül tudja a bejelentő lapon megje- lölt, ügyfélkapu-hozzáféréssel rendelkező személy megnézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!