Gazdaság

2007.12.04. 03:27

Szerződtetett diák

Veszprém (kn) - A tanulószerződéses rendszer elterjesztéséről, a szakképzési hozzájárulás jogszabályi hátteréről, a terület alapú rendszert felváltó új agrártámogatás elemeiről esett szó többek között a megyei agrárkamara minapi ülésén.

Kiss Nikolett

Az agrárképzésben még nem túl jelentős a vendéglátó-ipari szakmákban már elterjedt tanulószerződések száma, mert itt még nincs meg ennek a hagyománya - mondta Téli Róbert. A Veszprém megyei Agrárkamara titkára hozzátette: korábban a gyakorlati képzés jól bevált módon a mezőgazdasági nagyüzemekben történt, de a mezőgazdaság átalakulásával ma már új lehetőségeket kell keresni. Téli Róbert szerint a tanulók számára azért előnyös a szerződés, mert némi többletjövedelemre is szert tehetnek, ha a velük és az oktatási intézménnyel szerződésben álló vállalkozásnál dolgozzák le a gyakorlati időt. A terület alapú támogatási rendszert 2009-től a termeléstől leválasztott rendszer váltja fel. Szentirmay Zoltán, az FVM stratégiai főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: az új rendszer nem kényszeríti a termelőket bizonyos termékek előállítására, a termelés ugyanis piaci impulzusoktól függ. Ez a rendszer a termeléstől független lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!