Gazdaság

2007.12.12. 03:29

<u>Bérmunkából önállóság</u>

<b>Veszprém</b> - Az önállóvá válást követően gyártásszervezési folyamatokkal, a Toyota termelési szemlélet kialakításával próbálkozik a fennállásának 15. évfordulóját idén ünneplő Beurer-Hungaria Kft.

Tremmer Tamás

A Beurer-Hungaria Kft. idén ünnepelte magyarországi letelepedésének tizenötödik évfordulóját. Az eltelt másfél évtizedből tizenkettőt bérmunka-konstrukcióban dolgoztak, 2004 áprilisa óta viszont önállóan gazdálkodnak. Ennek megfelelően ki kellett bővíteni a szervezetet, hiszen nagyon sok olyan fel-adat hárult rájuk (például logisztika, anyagbeszerzés), amit korábban az ulmi anyavállalatnál végeztek, tájékoztatott Soós Csaba, a kft. ügyvezető igazgatója. 

A veszprémi vállalat ágymelegítőket, kispárnákat gyárt. Az önállóvá válással párhuzamosan technológiaváltást is végrehajtottak, megjelent náluk az ultrahangos hegesztés , amivel a korábbi varrási művelet egy részét váltották ki. A fejlődés következő állomása pedig az volt, hogy gyártásszervezési folyamatokkal is elkezdtek foglalkozni. Idén márciusban indult a kaizen lean elemekre épülő projekt, ami egy tréninggel kezdődött. 

Ennek keretében általános tájékoztatást kaptak a Toyota termelési rendszer (Toyota Products Systems, TPS) alapjairól (ami tulajdonképpen a kaizen lean), körbejárták, mit is jelent pontosan ez a filozófia. A TPS különféle módszerekre épül, ezek egyike az 5S (minőségi munkakörnyezet kialakítása). Ez a következőkből áll: seiri - szükségtelen folyamatok kiiktatása, seiton - szükséges folyamatok erősítése, seiro - munkahelyek tisztán tartása, seiketsu - a területek optimalizálása, shitsuke - hozzáállás. 

Az 5S oktatást minden Beurernél dolgozó megkapta. Azt tisztázták, mindezek milyen feladatokat rónak a kollektívára és személy szerint a munkatársakra. Az oktatást műhelymunka követte. Az irodában ma már a 3S szintjén állnak, márciusra a két üzemükben is ide szeretnének eljutni.A Toyota-szemlélethez tartozik még a minőségi körök kialakítása. A gyártás során rengeteg adat birtokába jutnak, s látják, a folyamatok során - ez lehet termelő és nem termelő egyaránt - mely területre kell különösen fokuszálniuk. 

Úgy gondolták, ideje ezzel a strukturált módszerrel foglalkozniuk. Nyár végén hat minőségi kört alakítottak, amelyekből négy termelési, kettő pedig adminisztratív témával foglalkozott. Az összetételük vegyes, a sori dolgozók éppen úgy helyet kaptak benne, mint az indirekt állomány. A minőségi körök munkáját külső tanácsadó cég segítette.A körök tagjai heti rendszerességgel megbeszélik feladataikat. Nem kerülgetik a problémákat, hanem mielőbb megoldják őket. 

Minden esetben a gyökérokra koncentrálnak, s a megoldást standardizálják, hogy kizárják a későbbi előfordulás lehetőségét. Három hónapot követően - november végén - a minőségi körök számot adtak tevékenységükről. Tisztán látszott, már önmagában annak, hogy foglalkoztak a különböző témákkal, pozitív hatása volt a folyamataikra. 

Célul tűzték ki a garantált hibamentességet, ezért a munkát tovább folytatják. Mi több, megalakult a hetedik minőségi kör is. A veszprémi termékek magas minőségűek, de nincs az a belső folyamat, az a minőségi szint, amin ne lehetne tovább javítani. Erre pedig belső késztetést éreztek. Amikor előálltak az elképzelésükkel, Ulmban támogatták a kezdeményezésüket. Ma pedig már együtt örülnek a sikereknek. 

A Beurer-Hungaria termékei elsősorban idényjellegűek, éppen ezért az enyhe tél nem segítette az értékesítést. Ennek ellenére vagy ezekkel együtt is, a társaság 2006-ban 1,5 millió darab terméket gyártott, s az idei évre hasonló nagyságrendet céloztak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!