Gazdaság

2007.12.05. 03:28

<u>Nyilatkozni jövőre is kell</u>

<b>Veszprém</b> - Az általános forgalmiadó-kötelezettségre vonatkozó nyilatkozat megváltoztatását a változtatást megelőző adóév utolsó napjáig kell bejelenteni az állami adóhatóságnak. A 2008-ra esedékes változtatást már az új áfatörvény rendelkezéseire tekintettel kell bejelenteni.

Varga Ibolya

Adó- és Pénzügyi Ellen- őrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint az általános forgalmi adóval foglalkozó törvény alapján az adózási módokkal kapcsolatos választási jogot gyakorló adózókat bejelentési kötelezettség terheli. A választás ebben az esetben is a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozik, de már az új törvény kihirdetésétől, november 16-ától be lehet jelenteni az adóhatóságnak. 

A 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozó áfanyilatkozat bejelentésére idén december 31-éig az alábbi adatlapok szolgálnak: Egyéni vállalkozók, továbbá az áfa hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltá- sára kötelezett magánszemélyek részére a 08TAFA-E jelzésű. Jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságok és szervezetek, külföldi vállalkozások, valamint tulajdonostársak közössége részére a 08TAFA-T jelzésű. 

Ezeken az adatlapokon kell nyilat- kozniuk az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól - a 07T103 számú, illetve a 07T203 számú adatlapokon - 2007. december 20-áig kijelentkező adózóknak is a jövő január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozó áfaválasztásukról. Az új adatlapok kizárólag az APEH internetes honlapján érhetőek el (www. apeh.hu). 

Az idei év december 31-éig terjedő időszakra vonatkozó áfanyilatkozatok bejelentésére pedig továbbra is az idei évre közzétett adat- és változásbejelentő adatlapok szolgálnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!