Gazdaság

2008.01.28. 03:28

<u>Állattartóktól várnak adatokat</u>

<b>Veszprém</b> - Január 1-jétől léptek hatályba a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről (TIR) szóló rendelet előírásai.

Varga Ibolya

Eddig csak négy állatfajra terjedt ki az ENAR bejelentési kötelezettség: szarvasmarha, sertés, juh és kecske - tájékoztatta lapunkat Toldi Tamás kamarai tanácsadó, de most bővült a támogatottak köre. A TIR-ben már regisztrált tenyészet esetén, ha az állattartó MVH-s ügyfél-regisztrációs száma még nincs nyilvántartva a TIR-ben, akkor azt a megfelelő formanyomtatványon febuár 1-jéig be kell jelentenie. 

Amennyiben az ügyfél a bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a határidőt követően az állattartással kapcsolatban semmilyen ügyet intézni nem tud, állatalapú támogatásokra pedig nem jogosult. Az állattartónak az eddigiektől eltérően a következő esetekben kell tehát bejelentkeznie a mezőgazdasági szak-igazgatási hivatal (MgSzH) által vezetett TIR adatbázisba. 

Ha az állattartó tenyészete állat-egészségügyi regisztrációra kötelezett, vagy ha az állattartó a telepe üzemeltetéséhez támogatást kíván igény- be venni. Vágóhíd, gyűjtőállomás vagy ezer tojást meghaladó kapacitású baromfikeltető esetében, valamint baromfitartó tenyészeteknél, ha az állat-egészségügyi besorolása nagy létszámú telepnek minősül. 

Lovas tenyészet esetén 30 állat felett, házinyúltenyészet 50 anya felett, haltartó tenyészet 30 hektáros halastó felett és méhtartó tenyészet 50 méhcsalád felett. A bejelentés abban az esetben is kötelező, ha az állattartó rendelkezik a kistermelőknek adható élelmiszer-termelői (vágási) engedéllyel. 

A bejelentkezéshez és az igényléshez kellő formanyomtatványok letölthetők a www.enar.hu honlapról vagy hozzáférhetők az agrárkamara területi irodáiban, ahol a témával kapcsolatos további felvilágosítás is kapható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!