Gazdaság

2008.01.10. 03:28

<u>Feketemunka-fehérítés</u>

<b>Megyei körkép</b> - Az év végi munkaügyi ellenőrzési sorozat igen nagy számban tárt fel hiányosságokat. Az ellenőrzött munkáltatók 87,2 százalékánál találtak szabálytalanságot a felügyelők.

Tremmer Tamás

A hatékonysági mutatók jelentős javítása érdekében több hatóság együttesen lépett akcióba az év végén. Az ellenőrzésben az OMMF Közép-dunántúli Munkaügyi Fel- ügyelősége is részt vett. A vizsgálatok súlyponti kérdései a legális foglalkoztatás elősegítése és a feketemunka visszaszorítása voltak, tájékoztatta lapunkat Jankó Zoltán

A regionális igazgató elmondta, munkaügyi ellenőrzést a régió 329 munkáltatójánál végeztek. Ezek közül 287 esetében tapasztaltak hiányosságot, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók 87,2 százaléka követett el valamilyen munkaügyi szabálytalanságot, ami rendkívül elgondolkodtató. Az ellenőrzéseik a vizsgált munkáltatóknál összesen 1603 munkavállalót érintettek. Közülük 985-öt szabálytalanul foglalkoztatottak, ami az érintett munkavállalók 61,4 százaléka.A felügyelőség Fejérben vizsgálta a legtöbb munkáltatót (177-et), Komárom-Esztergom megyében 71-et, míg Veszprém megyében 81 munkáltatót ellenőriztek. 

Ezzel szemben a legtöbb szabálytalanságot Veszprém megyében észlelték. A legtöbb munkaügyi ellenőrzést az építőipar, a kereskedelem területén, valamint a karácsonyi vásárokban tartották. (Az éves tapasztalatuk is az, hogy arányában ezekben az ágazatokban fordul elő a legtöbb szabálytalanság.) Megállapították, hogy a munkavállalók nagyobb hányadát alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatták a munkáltatók.Feketefoglalkoztatással minden ágazatban találkoztak, de a gyakorisága változó volt, a már említett területeken (építőipar, kereskedelem, karácsonyi vásár, vendéglátás) volt jelentősebb számú feketemunka. 

A feketefoglalkoztatás mellett a legjellemzőbb szabálytalanságok a munkaidő-nyilvántartás hiánya; munkaidőre, pihenőidőre, vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályok megsértése, valamint a rendkívüli munkavégzés ellentételezésére vonatkozó rendelkezések megsértése voltak.A regionális igazgató hozzátette, az ellenőrzési sorozat vizsgálati anyagait folyamatosan dolgozzák fel, a hiányosságok mértéke, illetve a jogkövető magatartás figyelembevétele mellett szankcionálják a munkáltatókat. 

Kismértékű szabálytalanság esetén figyelemfelhívásra, hiányosságot megszüntető köte- lező határozatra, illetve utó- ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Ahol nagyobb fokú volt a szabálysértés, ott harmincezer forinttól kezdve akár húszmillióig is terjedő bírságot szabhatnak ki. Jankó Zoltán úgy vélte, az ellenőrzés-sorozat elérte alapvető célját: erősíteni a legalitást, visszaszorítani a feketefoglalkoztatást, valamint védeni a munkavállalók garanciális jogait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!