Gazdaság

2008.04.07. 02:28

<u>Huszonnégy órás vámolás</u>

<b>Székesfehérvár, Veszprém</b> - Az elektronikus vámeljárást egyelőre még csak tanulják az ügyfelek, de egyszerűsége miatt máris kedvelik. A veszprémi fővámhivatalban egyelőre kiviteli, a székesfehérváriban kiviteli és behozatali eljárásokban is alkalmazzák.

Németh F. Bernadett

Az elektronikus vám (e-vám) kezdeményezés legfőbb célja, hogy a vámeljárások során a papír alapú eljárásokat elektronikus eljárá-sokra cserélje. A székesfehérvári fővámhivatal előnyös helyzetben van, ugyanis mt tesztvámhivatal már jó ideje alkalmazza mind kiviteli, mind behozatali irányban az elektronikus vámeljárásokat, tudtuk meg Juhász Tamás századostól, a fővámhivatal vámalosztály-vezetőjétől. 

- Az elektronikus vámeljárások normál eljárási rendben történő alkalmazásához az ügyfeleknek csupán egy egyszerű regisztrációs eljárást kell kezdeményezniük a vámhivatalnál, majd ezt követően saját regisztráció útján - interneten keresztül - adhatja meg a saját beállításait, illet-ve jogosultjait, akik a nevé-ben vámeljárásokat kezdeményezhetnek. Az elektronikus vámeljárások közül a kiviteli eljárások egyszerűsített eljárásban is alkalmazhatók. Ehhez az illetékes vámhivatal külön engedélye szükséges. Az elektronikus vámeljárások közül a gyakorlati tapasztalatok alapján kiemelném a kiviteli eljárásokat, azon belül is az egyszerűsített eljárásokat. Ez a mai napig az ügyfelek szempontjából a legkedveltebb elektronikus eljárás, mivel az ügyfél a vámhatósággal alapesetben csupán elektronikus kapcsolatban van, személyes kontaktus csak a vámhatóság esetleges ellenőrzései során alakulhat ki. A rendszer előnye továbbá az, hogy a kiléptetés tényéről a kiviteli vámhivatal és az ügyfél is egy időben értesül, így a kiléptetéshez kötődő jogintézmények az ügyfél számára azonnal érvényesíthetők. A behozatali irányú elektronikus vámeljárások a kiviteli eljárásokhoz képest még kezdeti stádiumban vannak. Itt csak normál eljárási rendben történő ügyintézés lehetséges, és az is csak bizonyos eljáráskódoknál.

A veszprémi fővámhivatal tapasztalatai szerint a gazdálkodók egy része idegenkedik az új lehetőségektől, szerencse, hogy lehetőség van közreműködők általi képviseletre is, tudtuk meg Biró Csaba hadnagytól, a fővámhivatal megbízott parancsnokhelyettesétől. A fővámhivatal illetékességi területén jelenleg egy gazdálkodó folytatja ezt a tevékenységet, azonban ügyfél-köréhez mintegy 30 gazdálkodó tartozik. Naponta 15-20 elektronikus export vámeljárást folytat le a világhálón. - A fővámhivatal illetékességi területén tevékenységet folytató gazdálkodók közül többen is jelezték, hogy használni kívánják az elektroni-kus árunyilatkozat-adás által nyújtott előnyöket, néhány regisztráció, engedélykiadás jelenleg is folyamatban van - mondta a hadnagy. - Az eddigi tapasztalatok és adatok is azt támasztják alá, hogy az elektronikus vámkezelés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, meggyőződésem, hogy egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy otthonról, a számítógép mellől, internet segítségével tudják benyújtani az árunyilatkozatot az export- és importforgalomban egyaránt.

Biró Csaba szerint a vámosok munkáját is megkönnyíti az e-ügyintézés, a nagyobb forgalmú és létszámú vámudvarokon létszám szabadul fel, amit az utólagos ellenőrzéseknél tudnak hasznosítani. Székesfehérváron két nagy cég, a Philips és az Alcoa-Köfém Kft. vállalta az e-vámkezelést, az utóbbinak Veszprémben is van telephelye. A munkát Szőkéné koordinálja. Mint mondta, az átállás zökkenőmentes volt. Előnyt a munkaszervezésben jelent elsősorban, hiszen a vámkezelés nincs időkorlátok közé szorítva: 0-24 óráig végez- hető. Másik nagy előnye az e-vámkezelésnek Szőkéné szerint az, hogy kiiktatja a rendszerből az emberi tévedés lehetőségét, amelynek köszönhetően a cég pénzt és időt spórol meg.

Az e-vámkezelés jövőre mindenkinek kötelező lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!